Jean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.
Slijp de schaatsen maar, want op het einde van de week is het zover. De zo lang verwachte winter is dan eindelijk gearriveerd en hoe.
Het begon allemaal in dit weekeinde toen met een noordoostenwind koude lucht onze regio werd ingeblazen. Op zondag werd het in Tilburg niet warmer dan 0,2 graden en de dagen erna komt het kwik niet meer boven het vriespunt uit. Op maandag wordt het winterweer compleet als er wat lichte sneeuw of motsneeuw gaat vallen. In de nachten begint het licht tot matig te vriezen. En dat is nog maar het begin, want het wordt kouder en kouder deze week en we krijgen dan ook te maken met een reeks ijsdagen waar het einde voorlopig niet in zicht is.
Dat betekent dat de temperatuur overdag dus niet meer boven het vriespunt uitkomt. Oorzaak is een gigantisch en sterk hogedrukgebied boven Rusland met een luchtdruk van 1055 hPa. Dit geeft een oostelijke stroming en aangezien het bitterkoud is in Rusland (-25 tot -30 graden in de nacht en overdag -20) vindt dan zogenaamde transportkou plaats. Vanaf donderdag vriest het overdag matig en in de nachten streng van minstens -10 graden. In het weekeinde zouden we daar wel eens dik onder kunnen duiken. Wel zien we dat in de loop van het weekeinde een neerslaggebied vanuit het westen dichterbij komt en in combinatie met de kou gaat het van tijd tot tijd sneeuwen. Meestal een kenmerk van dooi en het zal dan ook een gevecht worden.
Maar zoals het er nu naar uitziet gaat er iets unieks gebeuren. We krijgen namelijk na het volgende weekeinde te maken met een hogedrukgebied dat zich uitstrekt tot het westen van Siberië, waar nog veel meer kou is, en … dat komt allemaal onze richting op. Als je dan ook nog weet dat er boven Scandinavië op dezezondag recordhoge barometerstanden zijn gemeten in meer dan 40 jaar, blijft het winterweer in stand. Kortom, februari begint ijs en ijskoud.