Jean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.
Juni was nat, vrij somber en koel en mag dus eigenlijk geen zomermaand genoemd worden. In De Bilt kwam zelfs geen enkele dag voor die warm, droog én zonnig was (zogenaamde mooiweer-dagen). Normaal telt juni zes van dergelijke fraaie dagen. In De Bilt is de gemiddelde etmaaltemperatuur uitgekomen op 14,9°C tegen 15,6 normaal. Deze temperatuur week daarmee niet veel af van de voorgaande maand mei (14,5°C) en dat is opmerkelijk. We moeten zeventien jaar terug in de tijd om een junimaand te vinden die koeler was. De gemiddelde temperatuur in 1995 bedroeg toen 14,7°C. De laatste jaren jaar was juni meestal een warme maand (vorig jaar nog 16,1°C). Maar dit jaar is het totaal anders. De maand begon zelfs koud, waarbij op 3 en 4 juni de middagtemperatuur zelfs niet hoger uitkwam dan 9 tot 11 graden. Zulke koele junidagen waren sinds 1975 niet meer voorgekomen. Aan de grond kwam het dit jaar plaatselijk zelfs nog tot vorst, op de vliegbasis Twenthe op vier junidagen. Na de zeer koele start lag de temperatuur de rest van de maand rond of iets onder normaal. Alleen op 28 juni werd korte tijd warme lucht aangevoerd, waarbij het meteen zomers warm werd. De Bilt noteerde zo’n dag van minstens 25 graden. Normaal telt juni in De Bilt vijf zomerse dagen. In Ell werd het op de 28e met 30,4°C zelfs tropisch warm. Het aantal warme dagen van minstens 20 graden bedroeg in De Bilt tien tegen veertien normaal.
Rondom Tilburg was juni gemiddeld genomen wel een warme zomermaand. Dat komt niet zozeer door de gemiddelde middagtemperatuur die onder normaal bleef met 20,3°C tegen normaal 21,4, maar door de hoge nachttemperaturen. Deze kwamen in Berkel-Enschot gemiddeld uit op 11,9 tegen 10,3 normaal. De hoogste kwikstand werd op de 28e gemeten die tropisch verliep met 30,6°C in Tilburg. Het was de enige tropische dag van die maand. Daarnaast werden er 16 warme dagen geteld, waarvan er 3 zomers waren. Koud was het vooral in het begin van de maand, waarbij 4 juni de koudste dag was met 9,8°C in Berkel-Enschot.
Aan regen en bewolking hebben we deze maand geen gebrek gehad. Lagedrukgebieden voerden naast kou, namelijk ook veel bewolking aan. Een vaak stevige wind en het gebrek aan zon zorgden ervoor dat het voor het gevoel allemaal nog een stuk frisser was. Tijdens de koude momenten werd de hemelkraan dan ook vaak nog eens ver en langdurig opengedraaid. Af en toe beleefden we twee of drie droge dagen, met ruimte voor de zon. Het mooie weer moesten we echter vaak al snel bekopen met regen- en onweersbuien. Juni werd dan ook een kletsnatte maand, waarbij de regenmeters gemiddeld over het land met 94 mm neerslag gevuld werden, tegen een langjarig gemiddelde van 68 mm. De regionale verschillen in de hoeveelheid neerslag waren deze maand groot. In het zuiden viel op een aantal plaatsen ruim 100 mm regen, zoals in Berkel-Enschot waar 118 mm werd opgevangen. Van de KNMI-stations was het Limburgse Ell het natst met 123 mm. In het midden en noorden van het land viel soms niet meer dan 75 mm; Den Helder bleef zelfs op 56 mm steken. In De Bilt is 91 mm gevallen tegen 66 mm normaal. Door het wisselvallige karakter van het weer viel op vrijwel iedere dag van de maand wel wat regen. Het meest bijzondere weerfenomeen van deze maand vond plaats op 7 juni toen een windhoos in het Limburgse Montfort schade veroorzaakte.
In het midden van Brabant was de natste dag die van 3 en 4 juni met ieder 19 mm. Opvallend is dat áls het regende er meteen grote hoeveelheden werden geregistreerd; op zes dagen meer dan 10 mm. Dat gebeurde niet alleen op 3 en 4 juni, maar ook op de 6e en 15e (met ieder 12 mm) en op 18 en 22 juni toen op beide dagen 14 mm in de regenmeter werd waargenomen. In totaal regende het op 20 dagen. Daarnaast werd er op drie dagen ook onweer gemeld (18, 21 en 28 juni), waarbij die van 21 juni de zwaarste was, waar in totaal 91 donderslagen werden geteld in Berkel-Enschot. Lokaal kwam het tot wateroverlast of zware windstoten. In Nieuwegein veroorzaakte blikseminslag een stroomstoring.
Doordat de bewolking overheerste werd juni 2012 een sombere maand met gemiddeld over het land 178 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 201 uren. De zon was het meest te zien langs de kust: Wijk aan Zee noteerde met 224 het meeste aantal zonuren. In Berkel-Enschot en De Bilt kwam de maandsom uit op respectievelijk 166 en 158 uren zonneschijn tegen 194 uren normaal. Het somberst was het in het oostelijk deel van het land met in Deelen slechts 143 uren zonneschijn. Juni kende geen enkele dag waarop in het hele land de zon ongehinderd scheen. In Tilburg werden er drie zonloze dagen waargenomen en op slechts twee dagen scheen de zon meer 14 uur.