Maandagavond 27 juni mochten raadsleden tijdens de vergadering van de commissie ‘Fysiek’ nog eens ‘wensen en bedenkingen’ uitspreken over het grote ‘Masterplan’ voor de Spoorzone, een rondje vrij schieten en brainstormen dus op het conceptplan.
Over het algemeen is er veel waardering voor het plan dat er nu ligt, wat niet verhindert dat er ook nog genoeg kritiek is op delen ervan. De PvdA, bij monde van Arjan Pronk, vindt dat er teveel kleine woningen voor éénpersoonshuishoudens zijn bedacht en te weinig gezinswoningen. Deze partij wil heel graag dat 20% van de grond beschikbaar komt voor mensen om zelf hun huis te bouwen. Voor dit idee kwam met name bijval vanuit D66. De VVD vindt dit op zich ook een goed idee, maar van deze partij hoeft dat niet per se 20% te zijn.
Veerle Slegers, fractievoorzitter van de SP, toonde zich ineens begaan met de architectuur en de geschiedenis van arbeiders in Tilburg. Zij bracht in dat het manifest van kunststroming ‘De Stijl‘, in 1917 is opgesteld in Tilburg en dat de architectuur van De Stijl herkenbaar zou moeten zijn in de Spoorzone, evenals de geschiedenis van de arbeiders op die plek. Fijntjes wees Johan van de Ven, namens de Partij voor Tilburg en architect van beroep, erop dat er welgeteld één gebouw van De Stijl in de Spoorzone staat, bekend als ‘De Atelier’ en dat dit toch wel een magere basis was. En ook dat De Stijl vooral bekend is van de saaie grijze ‘blokkendozen’ waar nou juist iedereen zo huiverig voor is, want veruit de meeste fracties lieten weten geen trek te hebben in saaie, doos-achtige gebouwen.
Jan Heijman van de VVD waagde het om een proefballonnetje op te laten door voor te stellen om het plan van de ‘Mall’ weer uit de kast te trekken en die op het Van Gend & Loos-terrein te bouwen, maar hiervoor kreeg hij de handen niet op elkaar. De wens om de Burgemeester Brokxlaan zo snel mogelijk door te trekken, werd wel breed gedragen en daarover kon wethouder Marieke Moorman in ieder geval al toezeggen dat deze straat al in 2012 wordt aangelegd. En ook de doortrekking van de Willem II-straat en de onderdoorgang bij het station moeten er op korte termijn komen. De aanleg van deze straten moet ervoor gaan zorgen dat er mensen in het gebied komen. De gebouwen die nu leeg komen te staan en die niet behouden hoeven te blijven, mogen van Camiel Seij (TVP) zo snel mogelijk tegen de vlakte. Helaas voor hem gaat dat niet gebeuren, maar zullen deze gebouwen, zolang er nog geen plan voor is, tijdelijk gebruikt worden voor allerhande activiteiten. Bijvoorbeeld voor een volgende ‘Dag van de Spoorzone’ die zeker een vervolg gaat krijgen.
Over een half jaar is het Masterplan verder uitgewerkt en zullen ook de financiën duidelijker zijn. Tegen die tijd wordt ook verwacht dat Fontys meer duidelijkheid zal kunnen geven over het plan voor een Stadscampus.
Recente reacties