Site pictogram Tilburgers.nl

De vergeten Holocaust 1944 – 2014

Vrijdag 16 mei 2014 is het 70 jaar geleden dat in heel Nederland razzia’s werden uitgevoerd door Nederlandse politie!! op Sinti, Roma en woonwagenbewoners. Zij werden naar Westerbork overgebracht. De Roma en Sinti werden vervolgens een aantal dagen later op transport gezet naar Auschwitz/Birkenau.

De woonwagenbewoners werden, omdat zij geen zigeuners zijn, naar huis teruggestuurd. Voor hen lagen de plannen al klaar, die in een later stadium tot uitvoering moesten worden gebracht. Maar slechts een zeer kleine groep van getransporteerde Sinti en Roma keerde na de oorlog naar Nederland terug. Velen bleven achter, vermoord in de gaskamers van Auschwitz in de nacht van 31 juli op 1 augustus 1944.

De hele maand mei is er een tentoonstelling over de geschiedenis van Roma en Sinti in Nederland door de eeuwen heen. De tentoonstelling beoogt een indruk te geven van het leven, de tradities en gebruiken en de vervolging van Sinti en Roma. Stichting O Lungo Drom heeft deze expositie samengesteld. Het vind plaats in Centrale Bibliotheek, Koningsplein 10, Tilburg. Daarnaast zijn er op 16 en 17 mei ook bijeenkomsten ter nagedachtenis en herdenking van deze razzia’s die plaats vonden op 16 mei 1944.

Het Programma

Vrijdag 16 mei 2014, om 16:00 uur in Centrale Bibliotheek, Koningsplein 10
Film: Een stukje blauw in de lucht (Bob Entrop)
Deze indringende film vertelt het aangrijpende relaas van twaalf Sinti en Roma die de tweede wereldoorlog hebben overleefd en daar voor het eerst over spreken en daarmee een taboe doorbreken. In soms heftige en ook mooie beelden en verhalen wordt de toeschouwer meegezogen in een stuk geschiedenis dat tot nu toe altijd is verzwegen.
Regisseur Bob Entrop en Lalla Weiss (die veel research voor deze film heeft gedaan en hier nauw bij betrokken is geweest) willen na afloop van de film in gesprek gaan met de aanwezigen en vragen beantwoorden.

Vrijdag 16 mei 2014, om 20:00 uur in Buurthuis Binnenstad, Langestraat 13
Lezing door Ruus Dijksterhuis over de situatie van Roma in Europa en het EU-beleid daaromtrent, met een referentie naar Roma en Sinti in Nederland. Verder aandacht voor de Wall Free Europe Campaign. Na de val van de Berlijnse muur (25 jaar geleden) zijn er nieuwe muren gebouwd. Deze dienen om Roma af te scheiden van hun niet-Roma buren. In Slowakije alleen al staan er 14 van dergelijke muren! De campagne vraagt aandacht voor deze onmenselijke omstandigheden.

Zaterdag 17 mei 2014, om 14:00 uur in Centrale Bibliotheek, Koningsplein 10
Film: Verbroken Stilte (Bob Entrop)
In deze fraai vertelde en stijlvolle roadmovie reist Roma radioverslaggever Orhan Galjus, geboren in Kosovo, samen met filmmaker Bob Entrop door Duitsland, Polen en Kosovo. Op hun ontdekkingstocht proberen zij er achter te komen waarom de Sinti en Roma zo lang gezwegen hebben over de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog op bijna een half miljoen van hen is gepleegd.
Orhan Galjus en Raoul de Zwart zullen aanwezig zijn om met de aanwezigen over de film te praten.

 

Mobiele versie afsluiten