De vijfde keer de Social Innovation Award

ESIW-_Uitreiking-Social-Innovation-Award-300x200In de Spoorzone wordt deze op dit moment de derde editie van de European Social Innovation Week gehouden. Tijdens deze week wordt op vrijdag 18 september voorde vijfde keer de Social Innovation Award uitgereikt.

Social innovation is een verzamelnaam voor hedendaagse initiatieven van mensen en organisaties gericht op innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen. Social Innovation begint bij personen en organisaties die een maatschappelijk probleem zien en er iets aan doen. Dat kan uitgroeien tot nieuwe en inspirerende vormen van samenwerking tussen burgers, ondernemende mensen uit het bedrijfsleven, overheid, onderwijs en wetenschap. Samenwerkingen die leiden tot nieuwe producten en diensten in samenspraak met de eindgebruiker. 

Voorafgaand aan de uitreiking van de Social Innovation Award 2015 kun je luisteren naar een boeiende presentatie van Nils Roemen. Nils is mede-initiatiefnemer van #Durftevragen, een cruciale sleutel in het mobiliseren van denk- en bouwkracht. De inhoud van zijn presentatie past helemaal in het gedachtegoed van ESIW. Een verhaal dat je dagelijkse gang van werken & leven drastisch kan veranderen.

De prijs gaat naar het meest veelbelovende initiatief op het terrein van Social Innovation. Er zijn 5 nominaties:

  1. is de open source boerderij de PietvanMeintjeshoeve uit Heukelom. Dit is een boerderij die de omgeving voorziet van gezond voedsel. Daarbij is veel aandacht voor het milieu. Op het bedrijf werken onder meer de boer en de burgers samen.
  2. Is voor het Innovatienetwerk Jeugd. Dit is een initiatief van Regio Hart van Brabant. In het netwerk werken jongeren, ouders/verzorgers, professionals, vrijwilligers, ondernemers en onderzoekers op een originele en praktische manier samen aan betere jeugdhulp in de Brabantse regio.
  3. NLvoor elkaar is een online marktplaats waar mensen hulp kunnen aanbieden of kunnen zoeken. De site richt zich op een nieuwe en jonge doelgroep. Het is een idee van de Freshheads en Social Care Network uit Tilburg.
  4. Met Talent Base, een idee van SPARK Campus uit Den Bosch, kunnen studenten in een leeromgeving in de praktijk aan de slag met echte casussen. Een bewonersbrief opstellen bijvoorbeeld of een innovatievraagstuk uit het Midden en Kleinbedrijf (MKB) oplossen. Het moet de studenten ontwikkelen tot sociaal ondernemer.
  5. Is voor een Eindhovens initiatief. In de wijk Doornakkers werken onder meer ontwerpers, ouderen uit het verzorgingstehuis en wijkbewoners samen om hun wijk beter te maken. Dat doen ze in verschillende projecten. Het project heet: Doorn Social. Het is van de Cornerspot en Vitalis Berckelhof.

De jury wordt gevormd door:

  • mw. Marieke Schoots, programmamanager Regiepunt Social Innovation Midpoint Brabant en Tilburg University;
  • mw. Silvia Pauly, strateeg gemeente Tilburg;
  • dhr. Alexander Hermanns, directeur Indicia, voormalig SIA-winnaar;
  • dhr. Jan Rietsema, Founder Into D’mentia, voormalig SIA-winnaar.

Geef een reactie