Site pictogram Tilburgers.nl

De week begint en eindigt mooi, maar tussendoor is het somber

De weersverwachting voor de komende week: maandag en vrijdag zijn mooie dagen, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen. Maar van dinsdag tot en met donderdag is het somber, met op woensdag zelfs de hele dag miezerig weer.

De temperaturen liggen rond de 8 graden en dalen vanaf vrijdag tot 5 graden in het weekeinde. Het wordt wel rustig, want veel wind zal er deze week niet staan.

Na een zacht begin van het jaar moesten we in dit weekeinde een dikke jas, handschoenen en muts aan. Met een noordoostelijk stroming is vanaf zaterdag namelijk ijskoude lucht binnengelopen wat resulteerde in een temperatuur van 6,3°C op de zaterdag.

Vervolgens werd het kouder en kouder en begon de wind aan te trekken. Rond 13.00 uur was het op deze zondag nog maar 2 graden in onze regio, maar door de vrij krachtige wind lag de gevoelstemperatuur op -4 graden.

Ondanks dat we de zon eindelijk weer eens zagen, want die hebben we in 2018 nog maar twee uurtjes gezien. De zondag doet daarom zijn naam eer aan, want het aantal zonuren zal vandaag minstens verdubbeld worden. Het is echter dus ijskoud en dat komt allemaal door een hogedrukgebied dat op dit moment boven de Noordzee ligt die ons kou, maar ook droog weer brengt.

De komende uren zal er nog een graadje bij komen, maar de gevoelstemperatuur, ook wel windchill genoemd, zal niet boven het vriespunt uit komen en zal op -3 graden blijven steken. Ondertussen trekt het hogedrukgebied verder richting Zweden en Polen waar het maandag aankomt. Voor ons betekent dat er steeds meer wolkenvelden verschijnen en dat de afkoeling in de nacht gering is. Afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen kan het in onze regio nog net gaan vriezen; daar waar het lang helder is kan zelfs matige vorst optreden tot -5 graden!

De maandag begint met een afwisseling van wolken en zonneschijn. Het wordt een prachtige winterdag, waarbij het kwik naar de 4 graden gaat. Met de matige oostelijk wind zal het echter wel schraal aanvoelen en zul je je goed moeten aankleden, want de windchill zal rond het vriespunt liggen. In de avond en nacht houden we dit weerbeeld en zakt de temperatuur richting de 0 graden.

Inmiddels zijn we dan op de dinsdag aanbeland. Het hogedrukgebied is verder doorgeschoven naar Rusland en tegelijkertijd zien we bij IJsland een depressie liggen die zich helemaal uitstrekt tot over Portugal. Deze probeert het hogedrukgebied steeds verder naar het oosten te duwen, waardoor de depressie voor ons steeds dichterbij komt.

Hierdoor draait de wind vanuit het koude oosten naar het warme zuidwesten, waarmee zachte lucht wordt aangevoerd. We zien in de loop van dinsdag de bewolking dan ook toenemen. Het blijft tot in de avond droog en het kwik stijgt overdag naar een graad of 7. In de nacht gaat het dan licht regenen. Woensdag wordt een grijze en miezerige dag met van tijd tot tijd lichte regen en motregen. Met 8 graden wordt het dan nog iets zachter.

Vanaf donderdag krijgt het hogedrukgebied boven Rusland steun van een ander hogedrukgebied bij Spanje en gaan met elkaar een verbinding aan. De depressie verdwijnt en dat betekent ook de neerslagkansen. Maar dat is het enige positieve, want veel zon hoeven we niet te verwachten. Donderdag wordt dan ook een bewolkte en droge dag en blijft het kwik nog steeds op 8 graden hangen.

Daarna zakt de temperatuur elke dag tot zo’n 5 graden in het weekeinde. De nachttemperaturen doen dat ook tot rond het vriespunt vanaf vrijdag. Op vrijdag is de kans op zonneschijn het grootst afgewisseld met wolkenvelden. In het weekeinde is boven het noordoosten van Rusland een enorm hogedrukgebied ontstaan en deze probeert zich verder uit te breiden naar onze omgeving. Maar opnieuw gooit een depressie bij IJsland roet in het eten en hoeven we voorlopig nog niet op koud winterweer te rekenen. Zaterdag ziet er dan nog droog uit, maar vanaf zondag gaat het regenen en neemt de wind toe.

Mobiele versie afsluiten