Site pictogram Tilburgers.nl

De week begint warm en droog en eindigt koud en kletsnat

weerberichtJean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.

Op de zondag van 2 oktober is het de vijfde achtereenvolgende dag dat de thermometer de zomerse grens van 25 graden gaat overschrijden. Maar na het weekeinde komt er langzaam een einde aan het Sint Michielszomertje, dat met de start van de astronomisch herfst is begonnen. Vanaf de 24e kwam het kwik al elke dag boven de 22 graden en vervolgens kregen we vanaf 28 september alleen maar zomerse dagen. Het leek wel alsof het slechte weer van de zomer werd ingehaald. De zon scheen op de meeste dagen meer dan tien uur en er was geen wolkje aan de lucht. Oorzaak van het prachtige nazomerweer is een standvastige hogedrukgebied dat niet van zijn plaats komt.

Maar daar zien we vanaf vandaag verandering in komen als er sluierbewolking op komt zetten. Het hogedrukgebied gaat namelijk aan de wandel en trekt naar het zuiden. Onmiddellijk maakt een depressie, met restanten van ex-hurricane Ophelia, tussen Schotland en Noorwegen daar gebruik van. Deze diept op donderdag verder uit en dan krijgen wij daar mee te maken. Het gevolg is dat de wind toeneemt en ook de neerslagkansen. De laatste keer dat er in onze regio wat regen viel was op de laatste astronomische zomerdag, zijnde 22 september.

De temperaturen liggen op maandag nog op een graad of 26, maar de dagen erna gaan deze als een raket naar beneden tot 12 á 13 graden op het einde van de week! In het weekeinde iets hogere kwikstanden. In combinatie met regen en wind is het dan totaal ander weer dan we de afgelopen tien dagen gewend waren. Toen hadden we overvolle stranden en in de avond rook je de barbecue en de vuurkorf. Het volgende weekeinde zullen we iets anders gaan ruiken: de openhaard die weer aan moet omdat het gewoon koud wordt en de geur van natte jassen. Brrrrr.

Mobiele versie afsluiten