Van 25 november tot 2 december is het de Week van de Armoede. In heel Nederland neemt mede door de aanhoudende crisis het aantal mensen met schulden in fors tempo toe. Het zijn echt niet alleen degenen met een laag inkomen. Het Nibud en de NVVK zien dat de afgelopen jaren ook steeds meer hoger opgeleiden en mensen met een behoorlijk inkomen financiële problemen krijgen: “Je belandt in een echtscheiding, raakt je baan kwijt of wordt ziek. Je bent ZZP-er en ziet je order portefeuille al maanden sterk dalen. Dan bouwen de schulden zich snel op.”
Volgens een onderzoek van BKR, Bureau Krediet Registratie, hebben op dit moment alleen al 72.367 gezinnen moeite om de maandelijkse hypotheeklasten te betalen. Dit is een stijging van bijna 10.000 huishoudens sinds 1 januari 2012. Ook andere betalingsachterstanden stapelen zich op. Ruim 30% van de Nederlanders loopt achter met allerlei betalingen en ruim 70% van hen heeft meerdere soorten schulden; ze staan niet alleen rood, ook automatische incasso’s worden geweigerd en aanmaningen voor het betalen van de huur vallen op de deurmat. “Het is niet makkelijk om te vertellen dat je het financieel niet meer redt. Mensen schamen zich, maken hun post niet meer open, ze hopen vaak dat het de volgende maand beter gaat en wachten daardoor te lang met het betalen van alle rekeningen en raken hierdoor steeds verder in de problemen.”
De gemeente Tilburg biedt echter hulp bij armoede. Voor wie onder de armoedegrens leeft, heeft de gemeente allerlei voorzieningen om te helpen. Bijvoorbeeld hulp bij schulden, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen of bijzondere bijstand.
Inwoners van Tilburg kunnen via de website berekenuwrecht.nl berekenen of zij in aanmerking komen voor een gemeentelijke vergoeding. Bijzondere bijstand bijvoorbeeld of langdurigheidstoeslag, de meedoenregeling, een collectieve zorgverzekering of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Dit is een initiatief van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en Stimulansz en richt zich vooral op mensen met een laag inkomen en weinig vermogen.
Op de site kan iedereen anoniem via een aantal vragen over inkomen, vermogen en gezinssituatie antwoord krijgen of zij recht hebben op een gemeentelijke vergoeding. Het invullen duurt 5 tot 10 minuten. Het eindresultaat is een helder overzicht van alle mogelijke vergoedingen waar iemand recht op heeft. Wanneer iemand recht heeft op een vergoeding, moet hij een aanvraag indienen bij de gemeente Tilburg. Dat kan via het Digitaal Loket.
Ook voor ZZPers bestaat er een regeling.
Stichting ZZP Nederland: “Als het helemaal niet wil lukken om opdrachten te werven en u ook geen eigen financiële buffer heeft dan rest u niets anders om naar uw gemeente te gaan en zich te melden bij de Sociale Dienst. Dat lijkt een moeilijke stap en dat is het waarschijnlijk ook, maar u heeft recht op ondersteuning als u geen inkomen heeft zoals iedere Nederlander. Maak daar dan ook gebruik van en wacht niet tot het te laat is en een faillissement dreigt! Hiervoor bestaat Het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ) is ingesteld om zelfstandigen uit de bijstandswet te houden. Door het BBZ kunt u tijdelijk een uitkering ontvangen totdat u weer in uw eigen levensbehoeften kunt voorzien. U kunt in aanmerking komen voor het BBZ als u een gevestigde zelfstandige bent die tijdelijk in financiële problemen verkeert of als u een startende zelfstandige bent. Daarnaast biedt het BBZ ook hulp aan oudere zelfstandigen met een niet-levensvatbaar bedrijf of wanneer u als zelfstandige uw bedrijf wilt beëindigen. Er zijn diverse vormen van BBZ. Voor de BBZ dient u zich te wenden tot de sociale dienst van uw gemeente.”