Gemeente int voorlopig geen ouderbijdrage Jeugdhulp

jeugdzorg 2De Wethouders van negen Hart van Brabant-gemeenten spreken de intentie uit om voorlopig geen eigen bijdrage te innen voor kinderen die op grond van de nieuwe Jeugdwet een of meer dagdelen buitenshuis verblijven. De gemeenten wil hiermee voorkomen dat ouders vanwege die ouderbijdrage minder snel hulp zullen vragen voor hun kind.

Alle afzonderlijke colleges van Burgemeester en wethouders (B&W) moeten daar nog een besluit over nemen. Het besluit wordt pas van kracht als alle negen colleges dit besloten hebben. Dat gebeurt in de meeste gemeenten volgende week.

In Tilburg heeft het college van B&W deze al week ingestemd. Wethouder Marcelle Hendrickx: “Ons college wil eerst meer duidelijkheid hebben van het ministerie. Mede op basis van hun onderzoek kunnen we hopelijk de effecten zien van de eigen bijdrage. We willen geen onnodige drempels opwerpen voor ouders om de zorg voor hun kinderen te regelen.”

De eigen bijdrage voor de 24-uurs zorg bestaat al langer. Maar met de nieuwe Jeugdwet, die is ingegaan per 1 januari 2015, moeten ouders ook een bijdrage betalen als hun kind een of meer dagdelen buitenshuis verblijft. Het idee achter deze regeling is dat ouders minder dagelijkse kosten hebben wanneer het kind niet volledig thuis woont, waardoor zij kunnen bijdragen aan de opvang.

Deze ouderbijdrage staat inmiddels landelijk volop ter discussie. Deze discussies hebben ervoor gezorgd dat er nu onderzoek wordt ingesteld naar de effecten van de ouderbijdrageregeling. Steeds meer gemeenten, waaronder de negen Hart van Brabant-gemeenten, besluiten de inning van de ouderbijdrage voor jeugdhulp (deels) op te schorten in afwachting van dit onderzoek.

Voor 2015 betaalden ouders al een ouderbijdrage als hun kind buiten het gezin verbleef. Deze werd geïnd door het LBOI (Landelijk Bureau Inning en Onderhoudsbijdrage). Vanaf 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet. In de Jeugdwet is opgenomen dat vanaf 2015 ook een ouderbijdrage geldt wanneer een kind een of meerdere dagdelen buitenshuis verblijft. Hier zijn de meeste gemeenten tegen, omdat de ouderbijdrage in sommige gevallen hoger kan uitpakken dan de kosten die de ouders uitsparen op het moment dat hun kind niet thuis verblijft. De ouderbijdrage kan er ook voor zorgen dat ouders en jeugdigen zorg gaan mijden. De gemeente Tilburg neemt haar verplichting om vanaf 1 januari 2015 jeugdhulp te bieden aan kinderen en gezinnen die dit nodig hebben heel serieus en wil voorkomen dat er drempels worden opgeworpen door het opleggen van een ouderbijdrage.

jeugdzorgDe nieuwe regeling is nog niet duidelijk genoeg beschreven om hem op dit moment goed te kunnen uitvoeren. Zo is onduidelijk welke vormen van zorg precies onder de definitie vallen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat dat nader onderzoeken. Daarom stellen de wethouders van de negen Hart van Brabant-gemeenten hun colleges voor om de ouderbijdrage voor gedeeltelijk verblijf voorlopig niet te innen.

De negen Hart van Brabant-gemeenten wachten de uitkomst van het onderzoek van het ministerie af. Daarna bekijken ze de situatie opnieuw. Wel wordt nu al afgesproken dat de ouderbijdrage in ieder geval niet met terugwerkende kracht in rekening wordt gebracht bij de ouders. Dat zou namelijk tot problemen kunnen leiden voor ouders die dan ineens een hoog bedrag moeten betalen.

 

Geef een reactie