Site pictogram Tilburgers.nl

Denkkunst

Sinds 25 oktober 2009 publiceert de Tilburger Peter van den Besselaar dagelijks een foto van en over Tilburg op zijn website Tilburg Daily Photo

PvdB De Pont Joep van Lieshout

Je hebt mooie kunst. Ik bedoel: kunst die je waardeert vanwege de schoonheid. Rembrandts Nachtwacht. Of de Mona Lisa. En er is denkkunst. Kunst die is gebaseerd op een idee. Het denken daarover is belangrijker dan de esthetische ervaring. Over het werk van Joep van Lieshout kun je lang denken. De Pont schrijft zelf over deze kunst:

“Wie het ongemakkelijke gevoel bekruipt dat SlaveCity verdacht veel overeenkomsten vertoont met een concentratiekamp, heeft geen ongelijk. Deze macabere oorden van massavernietiging vormden een inspiratiebron, maar SlaveCity is volgens Van Lieshout helemaal up-to-date. In zijn Gesamtkunstwerk is de mens gereduceerd tot een radertje in een goed geoliede machine, die geheel is ingesteld op duurzaamheid en winstgevendheid. Helemaal onbekend komen deze uitgangspunten ons niet voor, maar de situatie in SlaveCity lijkt veel op satire of op een tamelijk lugubere grap.”

Enfin, de moeite waard om te gaan kijken. Begin dan met de film die er te zien is over het werk van Joep van Lieshout, dan is de tentoonstelling daarna veel beter te begrijpen.

Mobiele versie afsluiten