Site pictogram Tilburgers.nl

Designer mondkapjes bij Textielmuseum

Designer masks door Yamuna Forzani x TextielMuseum, 2020. Foto: Sydney Rahimtoola

Op 1 juni 2020 lanceert het Textielmuseum een kleurrijke serie design-mondkapjes in samenwerking met textielontwerper Yamuna Forzani. De 3D-gebreide mondkapjes worden in Tilburg geproduceerd op een van de innovatieve machines in het TextielLab. Van elk verkocht mondkapje gaat een vierde naar het TextielMuseum en de ontwerper. De coronacrisis raakt zowel de museumsector als de creatieve industrie hard.

De mondkapjes zijn vanaf 1 juni te koop tijdens een bezoek aan het museum (vooraf reserveren van een tijdslot is noodzakelijk) of in de webshop:  van het Textielmuseum.  Er zijn vier ontwerpen beschikbaar (drie voor volwassenen (€20,-) en één voor kinderen (€17,50).

Met deze samenwerking – ter gelegenheid van het heropenen van het museum op 1 juni 2020 – wil het het TextielMuseum haar kracht tonen. De Tilburgse instelling is niet alleen een museum; in de professionele werkplaats worden ook nieuwe producten ontwikkeld in directe samenwerking tussen ontwerpers en technici.

Vanaf 1 juni is ook recent aangekocht werk van Yamuna Forzani te zien in een kleine presentatie in het museum.

Directeur Errol van de Werdt: “Toen we het museum 2,5 maand moesten sluiten, vroegen veel mensen: ‘Hoe kunnen we jullie helpen, nu we het museum niet kunnen bezoeken?’. We wilden iets doen dat past bij de rol die we hebben als instituut. Tijdens de corona-crisis blijven we (jonge) makers steunen met zichtbaarheid via onze kanalen, collectieaankopen en opdrachten.”

Designer masks door Yamuna Forzani x TextielMuseum, 2020. Foto: Sydney Rahimtoola

Yamuna Forzani is kunstenaar, ontwerper en LHBTI+ activiste. Tijdens haar studie aan de KABK in Den Haag startte ze met het ontwikkelen van stoffen in het TextielLab in Tilburg. Haar beeldtaal speelt met het lichaam en seksualiteit, de psychedelische esthetiek uit de jaren 60, de actuele beeldcultuur van social media en kitsch. De kleurrijke mondkapjes ziet Yamuna Forzani als een fashion statement en vooral ook als een vrolijk en vriendelijk alternatief voor de vaak klinische of intimiderende uitstraling van de wegwerpvarianten.

Forzani: “I like to add a bit of color to life! Making our daily experiences nowadays – like going to the supermarket or travelling by train – more exciting. For me it’s also about solidarity. Wear them out of respect for the other person.”

De ontwerpen van Forzani werden in het TextielLab omgezet naar de programmeertaal van de 3D-breimachine. In het TextielLab kunnen bezoekers zien hoe de mondkapjes in één stuk uit de machine komen. De mondkapjes worden lokaal geproduceerd, zonder restafval en er komt geen confectie bij kijken. De productie is daardoor efficiënt en duurzaam.

Conservator Sjouk Hoitsma: “Juist in een tijd als deze zien we de schaduwkant van ondoorzichtige productieprocessen en een economie afhankelijk van import. Kunstenaars en ontwerpers kunnen in tijd van crisis inspiratie, verbeelding en oplossingen bieden. Als museum volgen we de actualiteit binnen ons vakgebied.”

Het TextielMuseum kocht recentelijk twee ‘corona-outfits’ van Forzani aan, en toont deze samen met een video in het museum. Hoitsma: “Door dergelijke stukken te verzamelen, ondersteunt het museum niet alleen de makers, maar verankert ook een historisch moment en nieuwe designtrends in onze collectie.”

Textiel heeft een stevige positie binnen de creatieve industrie. Het speelt een steeds grotere rol in wat (mode)ontwerpers, (interieur)architecten en kunstenaars bedenken en maken. Het TextielLab – het kloppende hart van het TextielMuseum – heeft in deze ontwikkeling een belangrijke internationale positie ingenomen. Het TextielLab is dé plek waar gerenommeerde kunstenaars en jong talent innovatieve textielprojecten ontwikkelen en waar het publiek dit live kan meemaken. Jaarlijks komen ruim 200 projecten tot stand die over de hele wereld te zien zijn, van de Parijse catwalk tot publieke gebouwen in Tokyo of Qatar. Naast de machines en technische expertise, biedt het TextielMuseum met de museumcollectie een rijkdom aan kennis en heeft de instelling een belangrijke rol als opdrachtgever voor kunstenaars en ontwerpers.

De design-mondkapjes van Yamuna Forzani x TextielMuseum zijn geen medische mondkapjes. Ze zijn gemaakt van biologisch katoen en je kunt ze dagelijks wassen op 60 graden. De maskers bestaan uit twee lagen breisel en hebben ruimte voor een vervangbaar filter (bijvoorbeeld twee lagen keukenpapier). Kant-en-klare filters van 12 x 8 cm zijn geschikt voor de modellen voor volwassenen. Deze mondkapjes zijn géén vervanging van de andere maatregelen van het RIVM; ze zijn een aanvulling. Ook met dit masker op geldt: houd afstand!

Op 6 mei maakte het kabinet bekend dat niet-medische mondkapjes vanaf 1 juni 2020 verplicht zijn in het openbaar vervoer in Nederland. De laatste jaren is er wereldwijd een opmars gaande van mondkapjes, omwille van naast hygiëne ook andere redenen, zoals luchtvervuiling.

Mobiele versie afsluiten