Destijds: 1934 Molenstraat en Tilburg Stad

Tilburgse ondernemers en fabriekseigenaren hadden deze tentoonstelling georganiseerd om het Tilburgse bedrijfsleven en de economie vooruit te helpen. Een jaar eerder was de economische malaise op een dieptepunt geraakt, waardoor veel werk wegviel. Deze initiatiefnemers wilden met deze tentoonstelling het tij keren, waarvoor zij volop geprezen werden door de diverse sprekers: minister Steenberghe en burgemeester De Vonk de Both…
Het feit dat Tilburg in 1934 ook nog 125 jaar bestond, was daarbij een mooie gelegenheid. Immers: ook in 1909, bij het 100-jarig bestaan, werd een bedrijvententoonstelling gehouden en later, in 1959, is dit wéér gedaan (in het Leypark)Nieuwsblad van het Zuiden 28 juni 1934

1934;  We zien hier de Molenstraat, met huisjes die we nauwelijks terug kunnen vinden in het huidige straatbeeld van de Molenstraat.  We kijken naar de richting van de Ringbaan Oost. In de verte zien we de kruising met de Hoefstraat en Rosmolenplein en het hoekhuis in de Hoefstraat is nog zichtbaar in het midden van de foto.

In de achtergrond zien we een bijzondere toren. Deze maakte onderdeel uit van de tentoonstelling Tilburg Stad. Bij het 125-jarig bestaan van de stad Tilburg werd namelijk van 28 juni tot eind juli 1934 een internationale tentoonstelling voor handel en industrie georganiseerd. Dit festijn vond plaats  tussen Ringbaan Oost, Dijksterhuisstraat, Wilhelminakanaal en de Enschotsestraat,  de hoofdingang zat bij de kruising van de Enschotsestraat en de Ringbaan-Oost.

De tentoonstelling, die nogal een succes was, duurde langer dan gepland. Eind juli werd besloten om de tentoonstelling nog met drie weken te verlengen, vanwege het grote succes.

Het was crisis tijd en vooral de textielindustrie en de Tilburgse nijverheid kreeg extra aandacht. De tentoonstelling bestond verder uit hallen met machines, nijverheidsproducten en kunstnijverheidsproducten, een kunstzaal, een afdeling toerisme en een attractiepark. Ook was er een complete wollenstoffenfabriek in werking ingericht.

Het totale complex was ontworpen door de Tilburgse architect Jan van der Valk, die zich hiervoor liet inspireren door Venetië. Deze stad had ook al model gestaan voor de Tentoonstelling Stad Tilburg 1809-1909.

De opening van ‘Tilburg Stad’ werd bezocht door alle notabelen uit die tijd. Minister President Colijn liet zich vertegenwoordigen door minister Max  Steenberghe (1899-1972), die op jonge leeftijd al directeur was geweest bij het Textielfabriek van van Puijenbroek in Goirle.

Geef een reactie