Destijds: 1938 Kunstijsbaan Elzenstraat

Een bijzonder moment in de (sport) historie van Tilburg. De opening van de allereerste kunstijsbaan in het zuiden van Nederland in 1938: de kunstijsbaan aan de Elzenstraat.

Plattegrond uit 1945 van het gebied tussen Ringbaan West en Station. In het midden ten noorden van Elzenstraat de Kunstijsbaan

Deze was gelegen tussen de ijsfabriek Nova Zembla in de Elzenstraat en Café Nova Zembla. Je ziet op de foto de Heilig Hart School aan de Elzenstraat, voordat er een extra verdieping op kwam. Daarnaast zie je in de achtergrond de kenmerkende torens van de Sint Anna Kerk in Korvel. De ijsbaan lag dus vlakbij de splitsing waar de Elzenstraat de Boomstraat ontmoette, en waar ook de Molen stond. (zie foto hiernaast) Aan de achterkant grensde de baan aan de Beethovenstraat (de huidige Hart van Brabantlaan) en lag tussen de voormalige Diepenbrockstraat en JS Bachstraat.

Hoe kwam Tilburg aan zijn Kunstijsbaan.?  Dan moeten we terug naar 1910 Toen werd door de slagers van de Elzenstraat in Tilburg een ijsfabriek geopend, later Nova Zembla

Een bijzondere foto van Café Nova Zembla en de Molen. Het Café stond op hoek van de Diepenbrockstraat Fotograaf onbekend. 1930. Collectie Regionaal Archief Tilburg

geheten. Hier werden ijsstaven van ongeveer een meter lang geproduceerd voor vishandelaren en slagers en voor andere bederfelijke waren. In de winter was er minder vraag en dus overcapaciteit. In 1938 was het Piet van Geloven, zoon van directeur Antonius van Geloven, die Café ’t Abbatoir ook bestierde) die met het idee voor een kunstijsbaan kwam om de overcapaciteit te benutten.

De ijsbaan was een groot succes. Het was tevens vanaf de opening de thuisbasis van de ijshockey club Tilburgsche IJs Sport Club, TIJSC. (Tilburg Trappers) In 1943 sloot de ijsbaan als gevolg van de oorlog haar poorten. Na de oorlog werd de gehavende baan gerepareerd door Canadese militairen en op 28 januari 1945 was er een ijshockey wedstrijd door Canadese militairen en Tilburgers. De officiële heropening was in 1947. IJshockey was direct erg populair.

Door de opkomst van de koelkast sloot zowel de ijsfabriek als de ijsbaan in 1957 definitief. Tilburg was tot 1964 zonder ijsbaan toen op Theresia bij de Buitenstraat een ijsbaan kwam die later overkoepeld werd en werd omgedoopt tot Pellikaanhal.

Het zal jullie ongetwijfeld bekend zijn dat ik over deze ijsbaan heb gepubliceerd in het boekje ‘Van Koningshoeven naar Stappegoor. Geschiedenis van de Tilburgse (kunst)ijsaccommodaties en het boek 75 jaar ijshockey in Tilburg. Tilburg Trappers 1938-2013. Ik denk dat jullie artikel daaraan ontleend is. Bronvermelding zou dan prettig zijn.

Henk van Doremalen

Geef een reactie