Destijds: 1946 Van Boxtel in de Heuvelstraat

Een feestelijk versierde winkel. Van Boxtel in de Raadhuisstraat 1,  dat is nu de Heuvelstraat 126.  Het is vlak voor Sinterklaas in 1946, 1 jaar na de oorlog.

Een advertentie van 18 november 1946 in Het Nieuwsblad van het Zuiden.
De 44 gulden is naar huidige maatstaven een bedrag van 250 euro (CBS) Maar een minimummaandloon uit die tijd bedroeg zo’n 330 gulden (op basis van een 48 urige werkweek).

Van Boxtel was van oorsprong een licht-en armaturen bedrijf aan de Korvelseweg, maar specialiseerde zich ook al heel snel in radiodiensten onder meer door het verzorgen van radio-uitzendingen en het beheren van een platenstudio.  In 1929  werd in de Heuvelstraat een winkel geopend voor de verkoop van elektrische apparaten.

Vier jaar later in 1933 werd een nieuwe winkel in Heuvelstraat 126 geopend naar een ontwerp van de Tilburgse architect  Frans de Beer (zie hieronder voor meer info). Het is zijn meest beeldbepalende werk (1932) in Tilburg. De oude, ernaast gelegen winkel werd gesloopt om een doorbraak naar het Raadhuis te maken (Raadhuisstraat).

Tijdens de oorlog werden de radioactiviteiten op last van de Duitsers overgedragen aan de PTT.  In 1957 nam zoon Ludo van Boxtel het moederbedrijf over en veranderde de naam in van Boxtel Elektrotechniek.  Vele eigenaren later, waarbij de naam van Van Boxtel in stand werd gehouden, werd de naam gewijzigd in It’s .  In 2011 werd surseance van betaling aangevraagd en gingen alle filialen dicht. Het hoofdkantoor zat in Tilburg aan de Beelaerts van Bloklandstraat.

De huidige benaming ‘Radiopleintje’ is tevens ook een herinnering aan het grote bedrijf dat van Boxtel was.

 

Architect Frans de Beer (Tilburg 1873 – Tilburg 1960) was een van de meest productieve architecten van zijn tijd.

Hij ontwierp talloze textielfabrieken, bedrijfspanden, fabrikantenvilla’s, scholen, winkels en herenhuizen. In 1900 tekende hij zijn eerste grote opdracht, de Sint Antoniusschool in de Hasseltstraat. Zijn werk uit het begin van de twintigste eeuw staat op hetzelfde niveau als werk van Cees van Hoof,  Jan van der Valk en Jos. Donders. Voorbeelden hiervan zijn de herenhuizen op Nieuwlandstraat 8-10 (1910) en de winkelhuizen op Heuvelstraat 56-58 (1905) en 115-117 (1909).

In 1914 werd zijn ontwerp voor het zusterklooster van de Dochters van O.L. Vrouw van het Heilig Hart  gerealiseerd. In 1928 had hij een primeur met een winkelhuis voor Jos W. Simons op Goirkestraat 180, het eerste Tilburgse gebouw dat met de bocht van de straat mee werd gebouwd.

In 1929 ontwierp hij de Hogere Textielschool aan de Lange Schijfstraat (Noordhoekring). In 1934 werd naar zijn ontwerp een winkelhuis op Willem II-straat 6-a gebouwd.  Vroeger zat hier de Cinematheek. Dit gebouw staat bekend als de meest stijlvolle uiting van de Amsterdamse School in Tilburg.

Overigens was zijn oom, Hubert (A.G.) de Beer (1844-1898) ook een verdienstelijk architect. Hij tekende voor het ontwerp van het Clarissenklooster, het Missiehuis Rooi Harten aan de Bredaseweg en  het Trappistenklooster Koningshoeven.

Mijn schoonvader, Fons Melis, werkte daar bij Van Boxtel als boekhouder en zorgde dat klanten de aanschaffingen bij Van Boxtel betaalden. Anders kwam hij persoonlijk aan de deur om de verschuldigde gelden te innen.

In dit huis ( nu monument) woonden mijn grootouders. Ik ben geboren in het huis ertegenover (hoek Nieuwlandstraat), ontworpen door dezelfde architect. Mijn vader, de jongste zoon, verliet het bedrijf na verschil van inzicht over de bedrijfsvoering met zijn vader en oudste zoon Ludo. Met zijn vrouw en drie kleine kinderen naar Amsterdam/Amstelveen

Geef een reactie