Destijds: 1967 Bredaseweg en Sint Annakerk

Een foto uit 1967 van Rien Siers uit de Collectie van Regionaal Archief Tilburg

We zien hier een groepje mannen bezig het verplaatsen van een paar graven op een klein deel van het kerkhof op de hoek van Bredaseweg en Noordhoekring, vlakbij het kerkhof.  Alle aangetroffen menselijke resten worden verzameld in een kist en herbegraven. (Update red.)

Voor de aanleg van diezelfde Noordhoekring (toendertijd Lange Schijfstraat) moest een deel van het kerkhof wijken.  Oostelijk van de Noordhoekring staat nu een groot appartementencomplex met winkels. We kijken op de Bredaseweg. Op deze plek is nu een plantsoen bij het naastgelegen kerkhof.

Op de achtergrond zijn contouren zichtbaar van de imposante Sint Annakerk.

Deze was gebouwd in 1899 en ontworpen door Henri van den Aabeelen. De kerk stond aan de Capucijnenstraat vrij dicht bij het Lieve-Vrouweplein. In 1970 werd Sint Anna aan de eredienst onttrokken vanwege instabiliteit in de constructie. De sloopgolf van de 31  kerken, die Tilburg rijk was,  begon waarschijnlijk met de sloop van deze kerk in 1973. De pastorie, Capucijnenstraat 27, bleef behouden.

Naschrift Ton van Oers.
“Ik was destijds student op het Sint Odulphus lyceum, wat er vlak naast ligt en was een ooggetuige. De werkzaamheden hadden betrekking op de aanpassing van de Lange Schijfstraat wat later de Noordhoekring is gaan heten. Hiervoor was het nodig dat een stuk van het kerkhof zou worden vrijgemaakt. Tijdens die werkzaamheden werden menselijke botresten aangetroffen. Dat was meteen een consternatie want dat was niet bekend. Het stond niet geregistreerd. Al snel werd duidelijk dat het ging om een knekelkuil van geruimde graven.”

“Op de foto is ook te zien dat de arbeiders de resten in een grafkist doen. De locatie is dichtbij het nog bestaande knekelhuisje. Op de plek is nu dus de Noordhoekring en staat het appartementen complex precies op gesloopte huizen van de Lange Schijfstraat.”

Om meer precies te zijn, de foto toont het ruimen van het Protestantse deel van het kerkhof aan de Bredaseweg. Dit moest inderdaad weg in verband met de aanleg van de Noordhoekring. Overigens loopt de weg nu over dit deel van het kerkhof. De menselijke resten zijn destijds (what’s in a name) herbegraven op de Protestantse begraafplaatse Vredehof aan de Gilzerbaan.

Voor meer informatie, zie het boek dat ik samen met mijn medeauteur heb geschreven over de geschiedenis van de Hervormde Gemeente in Tilburg. Ga hiervoor naar: boekscout.nl en zoek naar “Een dag in Uwe voorhoven” [mag toch wel even reclame maken ;-)].

Geef een reactie