Carnaval mag dan een oud feest zijn, in Tilburg bestaat het openbaar Carnaval pas sinds 1967. Daarvoor werd carnaval alleen binnen gevierd en was het illegaal om in het openbaar Carnaval te vieren. Het programma ‘Andere Tijden’ heeft daarover in 2017 een documentaire uitgezonden. Via deze link zijn de documentaire en veel filmfragmenten nog terug te zien. Zie: anderetijden.nl/aflevering/693/Illegaal-carnaval-in-Tilburg.
Stichting De Kielen organiseerde in 1969 in de Stadssporthal in Tilburg voor het eerst het Kielenbal. Deze sporthal stond sinds 1966 aan de Goirleseweg en werd in 2014 door brand verwoest. Inmiddels is daar de nieuwe woonwijk ‘Willemsbuiten’ verrezen.
Het Kielenbal was lange tijd het grootste evenement dat het Tilburgs Carnaval ooit heeft gekend en trok negen jaar op rij meer dan vierduizend bezoekers. Het werd gevierd op de vrijdag voorafgaand aan carnaval. Bezoekers konden meedoen aan een loterij, waarbij de hoofdprijs een levend varken was van 100 kilo. “Het beest maakt een frisse en verzorgde indruk en ook flatbewoners zullen het dier zonder bezwaar mee naar huis kunnen nemen.” aldus de aankondiging.
Op Facebook wordt er met weemoed terug gedacht aan de tijden van het Kielenbal: Will Smits-van Poppel: “In de organisatie gezeten. Alle jaren. Mijn man was secretaris van de Kielen. Leuke herinneringen.”
Joep Kriellaars is ook enthousiast: “Jaa in de stadssporthal met bars bemand door sportverenigingen en natuurlijk Frans en Nel Verbunt.”
En Lauran Wijffels vult aan: “…en dan voor 1 piek met Borrelbus naar huis.”
De kroegeigenaren in de Binnenstad zagen dit Kielenbal aanvankelijk met lede ogen aan, want op deze vooravond van het Carnaval waren de café’s leeg. Dre Simons, de toenmalige kastelein van café ‘Wienerbar’, bedacht een dweiltocht. Tezamen met Toon van Dongen van café Extase en Harry de Kok van ‘de Ponderosa’ stonden de kroegeigenaren aan de wieg van de kroegendweiltocht, zoals die nu nog steeds wordt gevierd.
Deze dweiltocht verdrong uiteindelijk het Kielenbal in de Stadssporthal.