1975. Een zwart-wit foto van Fotograaf Frans van Aarle in het klooster van de kapucijnen aan de Korvelseweg in Tilburg. Een nogal zeldzame foto want bijna niemand had toegang tot het klooster en er bestaan dan ook bijna geen foto’s van het interieur. We zien hier de ‘rekreatie-zaal’, maar het zou ook zomaar een ‘rokers-zaal’ kunnen zijn, gezien de prominente plaatsen van de asbakken op de tafels.
Het kapucijnenklooster is een rijksmonument. Het is in een sobere stijl gebouwd tussen 1880 en 1882 naar een ontwerp van Valerius van Deurne, een van de eigen kapucijnen.
In de jaren dertig bleek het klooster te klein en werd er een extra etage aan toegevoegd. De oude kap werd hiervoor opgevijzeld en daaronder werd een nieuwe verdieping gebouwd. Het gebouw, opgetrokken in een rode Belgische baksteen, heeft een carréplattegrond, waarvan één zijde wordt ingenomen door de kerk. De voorgevel van het klooster telt tien traveeën. In de binnentuin is de begraafplaats waar de tientallen identieke zwarte gietijzeren grafkruisjes indruk maken. De kapucijnen of minderbroeders behoren tot de zogeheten ‘bedelorden’.
Zij vestigden zich in 1882 in Tilburg. Onder de Tilburgse bevolking verwierven zij grote bekendheid als ‘biechtvaders’. Veel mensen die het niet zo goed met hun parochiegeestelijken konden vinden, gingen bij de paters kapucijnen te biecht. Maar vooral met intensief kerkbezoek op 2 augustus kon de gelovige (zie link) een Portiuncula-aflaat verdienen. Dit resulteerde meestal in een druk heen-en-weer geloop, omdat aan ieder kerkbezoek met voorgeschreven gebeden de aflaat verbonden was. De gelovige voldeed aan de voorwaarden, verliet de kerk, en ging weer naar binnen om nogmaals de gebeden te doen en daarmee nogmaals een aflaat te verdienen. Dit werd ook wel pesjonkelen genoemd.
Verder stonden zij bekend om hun ‘volkspreken’. De kapucijnen legden zich vooral toe op het missiewerk en in 1905 vertrokken vanuit het klooster de eerste zes paters naar de missie. Zij werden door velen gevolgd, met als hoogtepunt het jaar 1965, toen er 132 kapucijnen gelijktijdig in de missie actief waren.
Recente reacties