Destijds 1977 Luchtfoto Katholieke Hogeschool

Een luchtfoto van Tilburg University, destijds de Katholieke Hogeschool Tilburg. Waarschijnlijk schoot persfotograaf Rien Siers dit totaalbeeld van de campus vanuit een vliegtuig ter gelegenheid van het vijftig jaar bestaan van de Katholieke Universiteit Tilburg in 1977. Bovendien ook in Opdracht van dezelfde Universiteit, aangezien deze toch bijzondere foto in geen enkele krant uit die tijd is terug te vinden. Het was één van de vaste opdrachtgevers van Siers.

We zien links boven het Cobbenhagen gebouw (1957-1962), ontworpen door Jos. Bedaux. In 2015 werd het een rijksmonument. Rechts daarnaast staat de flat van het Koopmansgebouw (1965-1972) ook ontworpen door Jos. Bedaux, evenals het Simon gebouw links onder op de foto dat in 1975 gereed kwam. Tot 2012 zat er een atoomkelder voor het Tilburgse gemeentebestuur in dat gebouw.

Wat ook bijzonder is zijn de barakken die zichtbaar zijn aan de rechterkant van de luchtfoto. Voordat het Prisma-gebouw werd voltooid stonden daar sinds 1965 houten barakken. Het geheel werd ‘provisorium’ genoemd waarin tijdelijk de huisvesting voor sociologen en psychologen geregeld zou worden. Maar wat was tijdelijk, de barakken bleven uiteindelijk bijna 50 jaar blijven staan. Toentertijd (1965) besteedde het Polygoonjournaal aandacht aan de speciale bouw van deze ‘noodvoorzieningen’.

Gestolen en geleende toga’s 

Op 25 november 1977 doen veel kranten verslag van de viering van het tiende jubileum, waarbij eredoctoraten werden uitgedeeld door Koningin Juliana. Maar de meeste aandacht gaat toch wel naar de toga’s, die daags voor de feestelijkheden zijn gestolen.

Volgens het Algemeen Dagblad van 25 november 1977 hebben studenten de toga’s gestolen uit protest tegen de gang van zaken rond deze viering. In allerijl werden van de Technische Hogeschool Eindhoven 39 toga’s geleend.
Op 26 november schreef het NRC dat de gestolen toga’s weer waren terug gevonden bij het ‘Kapel van Onze Lieve Vrouw, Oorzaak onzer Blijdschap’. Behalve de toga van professor doctor Schouten, want deze werd in een vuilniszak afgegeven bij de redactie van het Nieuwsblad van het Zuiden. Er zat ook een brief bij waarin werd toegelicht dat “de professor nu niet bepaald zijn respect voor vuilnismannen had laten blijken, toen hij in een artikel in deze krant schreef dat “een marxistische hoogleraar minder moet verdienen dan een vuilnisman.”

Geef een reactie