Een zonnige meidag, de eerste dag van die maand in 1980. Fotograaf Dré van den Bogaard nam toen deze foto vanaf het dak van het Stadhuis. Een betonnen Koningsplein gevangen in het zonlicht.
Een korte historie die begint eind jaren zestig: Na de sloop van de Koningswei, die bestond uit de Oranjestraat, de Anna Pawlownastraat en de Prinses Sophiastraat, werd er een heel nieuw en modern winkelplein gebouwd: het Koningsplein. Met flats oftewel appartementen boven de winkels. En met een spiksplinternieuwe bibliotheek (1972) aan de westkant van het plein (helemaal rechts zichtbaar op deze foto). Het laatste gebouw aan het plein was de Katterug (1975).
Het plein was de visie van architect Bakema die in een van zijn boeken schreef: “Het is de taak van de architect de gebruiker van ruimte-kwaliteit bewust te maken, door begrippen als open, besloten, binnen, buiten, het eigene, het gemeenschappelijke, harmonie, licht, donker, absorptie en weerkaatsing ook voor de leek hanteerbaar te maken.”
Later zijn er diverse pogingen ondernomen om het Koningsplein leefbaarder te maken. De meest ingrijpende aanpassing was de bouw van de nieuwe bibliotheek (1992) vlak naast de Katterug, waardoor het plein een stuk kleiner werd. Ook architect Jo Coenen (Kunstcluster) heeft met een pergola de ruimte verkleind.
De allerlaatste ontwikkelingen gaan over een zeer groen Koningsplein die Koningswei gaat heten. Volgens de Gemeente Tilburg: “In de periode van juni 2024 tot 2027 transformeert het Koningsplein naar Koningswei. Het versteende plein wordt een mooie, groene, gezellige woonomgeving. Een plek midden in de reuring van de stad, waar je rustig woont, elkaar ontmoet of even geniet in de schaduw van de bomen. Een groene verbinding tussen het centrum en het nieuwe Stadsforum met de Piushaven en natuurgebied Moerenburg.”