Site pictogram Tilburgers.nl

Destijds: 1981 Garage Knegtel aan de Spoorlaan

1981: Garage Knegtel aan de Spoorlaan Foto Dré van den Bogaard Collectie Regionaal Archief Tilburg

De aankondiging in de Tilburgse koerier van 19 november 1981 voor de bouw van een bowling baan.

Het is mei 1981 en fotograaf Dré van den Bogaard legt het garagebedrijf Knegtel aan de Spoorlaan vast, net na het faillissement een jaar eerder. Het pand  stond leeg en lag er een plan voor sloop en bouw van een bowlingcentrum.
Op de achtergrond rechts zien we het centraal station.  Nu staan op die plek  kantoren en de Stadsheer. Daarachter staat de parkeergarage die naar het bedrijf is genoemd.  Het garagebedrijf van Knegtel was gebouwd in een van de gebouwen van Wollenstoffenfabriek Frans Mutsaerts die op de Spoorlaan aan het spoor lag en in 1966 failliet ging.

Garage Knegtel kent al een lange geschiedenis in Tilburg. Op de plek waar nu de Heuvelpoort staat werd het ‘Automobielbedrijf Knegtel & Wagemakers’in 1913 al opgericht maar snel wijzigde de naam al in Knegtel en begon Theo Knegtel (1893-1974) voor zichzelf. Het bedrijf begon als Opel-dealer en verkocht fietsen en later ook motoren.
Vanaf 1919 verkocht Knegtel de befaamde T-Ford en werd daardoor in 1921 de eerste officiële Ford-dealer van (Zuid) Nederland.
In 1926 werd het bedrijfscomplex uitgebreid met een showroom en werkplaatsen in de Prinses Julianastraat wat nu de Heuvelring is en op het Piusplein. In 1934 verbouwde Knegtel zijn garage met een oprit naar een eerste verdieping, destijds een bijzonderheid. In 1941 plaatste hij op het Piusplein een tank-gasstation, wederom uniek in die dagen.

In 1954 kreeg Knegtel Automobielbedrijven een vestiging aan de Ringbaan-Oost. In 1964 werd de complete voorgevel van de showroom op de Heuvel gerenoveerd en in 1967 werd het pand aan de Spoorlaan betrokken. De gebouwen van de garage tussen de Heuvel en het Piusplein verdwenen al in 1978 voor de aanleg van de Heuvelpoort.

Mobiele versie afsluiten