Fotograaf Dré van den Bogaard fotografeerde in 1982 de molen aan de Broekhovenseweg, die toen al helemaal geen kap, wieken en stelling meer had. Dat werd een peperbus genoemd. Op het huis naast de molen stond de volgende tekst:
- Magazijnen Piushaven
- Meel Granen
- H. Schraven-Eijsbouts.
Daarvan is nog een deel te zien op de foto.
De molen werd in 1862 gebouwd door Johannes van Gorp uit Oisterwijk en stond ook bekend als de Het Vertrouwen en de Vooruitgang. Bij de molen werd ook het muldershuis gebouwd. Naast het molenaarsvak was van Gorp ook nog herbergier. Rond 1900 kwamen de molen en de bijbehorende opstallen in handen van Jacob Schraven en zijn vrouw Maria Eijsbouts die uit Blitterswijck kwamen.
In 1910 werden de magazijnen aangebouwd. Het molenaarsbedrijf, dat gespecialiseerd was in het verwerken van graan tot meel, werd steeds verder uitgebreid. Met een groothandel voor boerencoöperaties, een kleine herberg in het molenaarshuis en een speeltuin. De molen raakte toen ook bekend als de molen van Schraven-Eijsbouts.
In 1924 werd het gehele muldersbedrijf verplaatst naar de Piushaven die toen net klaar was. Op de kade werd de tarwebloem gelost voor graan- en meelhandel en veevoederbedrijf Schraven-Eijsbouts.
Tot 1937 heeft de molen nog op windkracht gedraaid. Daarna werden de wieken, de kap en de stelling verwijderd.
In 1980 probeerde de familie Schraven de molen te restaureren. Maar “Gezien de hoge kosten van restauratie van een molenromp in deplorabele staat en zonder wieken, heeft de Gemeente Tilburg, naar mijn informatie, zélf verhinderd dat een actie tot plaatsing op de monumentenlijst succes zou hebben. Gezien de onhaalbaarheid van een eventuele restauratie restte de familie niets anders dan tot verkoop over te gaan.” aldus M. Leyten-Schraven in een reactie op de molendatabase. In 1985 volgde de sloop.
De Tilburgse cabaretier Ivo de Wijs was vroeger voor een deel eigenaar van de molen. Hij verhaalt hier over op de website van BHIC.