Site pictogram Tilburgers.nl

Destijds: 1982 Piusplein

Het Piusplein in 1982. Foto: Dré van den Bogaard Collectie Regionaal Archief Tilburg

Juni 1982. We zien hier het Piusplein, gezien vanaf de Paleisring, en kijken richting het noorden. Wat als eerste opvalt is het vele groen aan de rechterkant. Er stonden toen veel meer bomen.

Links zien we een uithangbord van ‘Brand’ bier van Café Brandpunt. Op het Bruine Café na het oudste café op het plein: Op 27 januari 1982 opende Brandpunt als jazzcafé haar deuren. Het was dus pas een half jaar open. De zaak dankt haar naam aan het tv-programma Brandpunt. En dus niet aan het Brand bier wat uit de tap stroomt. Het tv-programma draaide destijds het nummer Splanky van Count Basie tijdens de aftiteling. Toenmalig eigenaar Jan van Tuijn had een voorliefde voor jazzmuziek en besloot zijn café ‘Brandpunt’ te noemen.

Het Piusplein is overigens een oud plein in Tilburg. In 1543 wordt er al melding gemaakt van ‘Het Ven’ bij de Hovel, wat de oude naam voor het plein was. Er waren twee vennen op het plein,  een laag ven richting de Heuvel, en een hoog ven richting het zuiden in de buurt van de huidige Hoogvensestraat.

In 1881 kreeg het plein officieel de huidige naam, die is afgeleid van Paus Pius de negende (IX) (1792-1878) die maar liefst 32 jaar Paus is geweest, het langste pontificaat in de kerkgeschiedenis.

Het Piusplein was vroeger vrij druk vanwege de weekmarkt. Die werd voor het eerst in 1935 op het plein gehouden en duurde tot 1972 toen de markt naar het nieuwe Koningsplein werd verplaatst.

De komst van McDonalds in 1989, zeven jaar na deze foto zorgde voor een hernieuwde opleving van het Piusplein. Het was de eerste vestiging ervan in Tilburg en omgeving en trok hele schare bezoekers aan. En ook meer café’s  gingen zich toen vestigen op het Piusplein met Cher als de grootste publiekstrekker.  Maar juist in de jaren 1972-1985 was het een saai en stil plein.

 

Mobiele versie afsluiten