Site pictogram Tilburgers.nl

Destijds: 1989 Piusplein Bouw McDonalds

Foto Multivision (Niek Hermans), Collectie Regionaal Archief Tilburg

Tilburgse Koerier  20 oktober 1988

April 1989. De bouwwerkzaamheden voor de allereerste vestiging van McDonalds in Tilburg zijn in volle gang. Volgens de verantwoordelijke wethouder destijds, Ruud van Eijkeren (PvdA) was de komst van de hamburgerketen onderdeel van het Winkelrondje. Het was toen de bedoeling een drukke doorloop te maken van Heuvelpoort en Juliana van Stolbergstraat naar het Piusplein en de nog te bouwen Emmapassage.

In het Brabants Dagblad van 16 april 2014 haalt de wethouder herinneringen op: “Voor de komst van de McDonald’s was het een raar plein, rare bobbels, een golvend plein. Een handvol cafés met terrasjes tegen de gevel aan.

Tilburgse Koerier 20 oktober 1988

Dat het zo’n succes zou worden, hadden we niet durven dromen”.  Door het succes van McDonalds  gingen zich ook meer café’s   toen vestigen op het Piusplein met Cher als de grootste publiekstrekker

Het Piusplein is overigens een oud plein in Tilburg. In 1543 wordt er al melding gemaakt van ‘Het Ven’ bij de Hovel, wat de oude naam voor het plein was. Er waren twee vennen op het plein, een laag ven richting de Heuvel, en een hoog ven richting het zuiden in de buurt van de huidige Hoogvensestraat.

In 1881 kreeg het plein officieel de huidige naam, die is afgeleid van Paus Pius de negende (IX) (1792-1878) die maar liefst 32 jaar Paus is geweest, het langste pontificaat in de kerkgeschiedenis. Om toendertijd (1860-1870) de pauselijke staat te verdedigen werden Zoeaven opgeroepen om het Vaticaan te redden. Hieronder waren ook nogal wat Tilburgers.

 

Mobiele versie afsluiten