Site pictogram Tilburgers.nl

Destijds BlaBlaBla affiche in Spoorlaan (1997)

Foto Multivision (Niek Hermans) Collectie Regionaal Archief Tilburg

De Spoorlaan, vermoedelijk in 1997. We zien hier een affiche ‘BlaBlaBla‘ van de choreograaf Hans Tuerlings / Raz. Rechts zien we de ingang van de Noordstraat.

Het betreft hier de voorstelling Bla Bla  Cha Cha  (Bal Moderne) die 19 april 1997 in premiere ging.

Hans Tuerlings ( geboren in Tilburg in 1951) is een Nederlandse choreograaf die voor zijn eerste werken ruimte vond bij het toenmalige Werkcentrum Dans onder leiding van Kathy Gosschalk.

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw maakte hij werk voor onder andere het Nederlands Danstheater, Scapino Ballet, Introdans, Bart Stuijf en Reflex.

Tussen 1990 en 2006 werd hij bekend met zijn eigen gezelschap Raz waarmee hij de dans beneden de rivieren nieuw leven inblies. In 2000 kreeg hij de choreografieprijs van de Nederlandse Dansdagen en in 2005 werd zijn productie Nieuwe Blijdschap genomineerd voor een Zwaan. Dansers die Tuerlings’ werk in die tijd gezicht gaven, zijn onder meer Linhares Junior, Jan Zobel, José Way, Gabi Sund, Erika Winkler, Inari Salmivaara, Aline Barbou van Roosteren, Duda Paiva, Gavin Louis, Susan Ohman en Karl Schappell.

Volgens  De  Nederlandse Dansdagen: “Werk van Tuerlings kenmerkte zich door een dwarse schoonheid waarin de intelligentie en melancholie van zowel het kleine als het grote gebaar technische perfectie overstijgen en reliëf geven. In de bijna honderd dansproducties die Tuerlings realiseerde, zet hij het ongemak van menselijke relaties in perspectief en heeft hij zich onvermoeibaar ingezet om het relativeringsvermogen van de dans te laten spreken.”

In 2006 ontving Hans Tuerlings de Dansprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De prijs was toen opvallend omdat het rijk, de provincie en de gemeente Tilburg RAZ niet langer structureel gingen subsidiëren. De dansvoorstellingen zouden niet vernieuwend genoeg zijn.

Mobiele versie afsluiten