Site pictogram Tilburgers.nl

Destijds: Heuvel 1964

Overzicht van de Heuvel in 1964. Foto: Frans van Aarle Collectie Regionaal Archief Tilburg

We zien hier de Heuvelplein in 1964, en kijken naar het oosten. Daar staan in de verte de huizenrij van de Korte Heuvel waar nu Café Buitenbeen, Café Heuvel 15, Café Tribunaal, Café Stoffel en Weemoed zitten. Het standbeeld van Willem II stond toen midden op de Heuvel, tegenover de Heuvelpoort, waar destijds Hotel Riche zat.

Er stonden ook veel meer lindebomen op de Heuvel. De bekende eeuwenoude Tilburgse linde staat links op de foto, ongeveer op de plaats van de fietsingang van de parkeergarage. Deze is op 27 april 1994 onder groot protest verwijderd door de gemeente Tilburg.

In 1996 zijn de laatste grote veranderingen aan het plein aangebracht. Zo is het standbeeld op een glazen sokkel geplaatst. En is er een gemeentelijke fietsenkelder gebouwd. Na die verbouwing werden auto’s op het plein verboden.

Bij deze werkzaamheden werden de ook laatste wortels van de oude linde gerooid. Uit resten van deze wortels werd  weer een nieuwe linde opgekweekt. In 2009 werden drie loten van de oude lindeboom teruggeplaatst, maar door een foutieve plantwijze stierven er twee. De derde zou gered worden en op 27 april 2009 teruggeplaatst worden. Dat gebeurde inderdaad, maar ook die stier. De huidige linde op die plek is geen nazaat van de oude linde. Er is nog altijd een nazaat van de linde, maar die is niet in het centrum van Tilburg te vinden. De discussie over een linde op de Heuvel loopt nog altijd.

Eind 2008 is het plein volledig op de schop gegaan, na een referendum onder de Tilburgse bevolking waarin de bevolking kon kiezen welk soort plein er zou komen. De Heuvel kreeg een nieuwe inrichting met een verhoogd middengedeelte waarop fonteinen zijn geplaatst en stroken gras, met een lange bank midden op het plein bij de Lindeboom. In 2009, het jaar waarin Tilburg 200 jaar-stadsrechten herdacht,  ging de vernieuwde Heuvel open.

Mobiele versie afsluiten