Site pictogram Tilburgers.nl

Destijds: Rotonde Ringbaan Oost – Bosscheweg (1962)

Een foto uit 1962, bijna 60 jaar geleden. Een van de verdwenen rotonde’s van Tilburg.  De Rotonde van de Ringbaan Oost met de Bosscheweg.

Bovenin de foto kijken we naar het noorden en zien we ringbaan Oost.  Rechtsaf ging het de Bosscheweg op. Op het verkeersbord in het midden van de rotonde staan Oisterwijk (7 km) en ’s Hertogenbosch (20 km) aangegeven.

Vanwege het drukke verkeer en het formaat van de rotonde doet de scene in eerste instantie denken aan de Playtime van Tati.

Volgens diverse oude wegenkaarten moet dit de eerste grote rotonde van Tilburg zijn geweest en is vermoedelijk rond 1955 aangelegd. Het was onderdeel van het plan van Johan  Rückert uit 1917 om Tilburg van een Ringbaan te voorzien.  Gedeeltes van de Ringbaan West en Oost werden al voor de oorlog verwezenlijkt, en de Ringbaan Zuid kwam in 1947 gereed nadat het onderdeel werd van Rijksweg 63 tussen Breda en Eindhoven.

De Ringbaan Noord kwam in 1958 gereed  en met de aanleg van het noordelijke deel van de Ringbaan West en de befaamde Hasselt-rotonde  in 1959 was de Ringbaan compleet.

Deze rotonde heeft overigens niet zo lang bestaan, rond 1965  werden verkeerslichten op deze kruising geplaatst en kwam er een vrije kruising.

Mobiele versie afsluiten