Site pictogram Tilburgers.nl

Destijds: Schouwburg Metropole aan de Heuvel

Foto: Schmidlin, collectie Regionale Archief Tilburg

We zien een wachtrij voor de kassa van de Schouwburg van Tilburg, ongeveer in  1960.  De Schouwburg van Tilburg toendertijd was gevestigd in een oud pand van de wollenstoffenfabriek J.B.de Beer en Zonen die in 1925 werd opgeheven. Na verbouwing van de fabrieken in 1928 opende de schouwburg de deuren onder de naam van Burgerschouwburg.  Na de oorlog wijzigde de naam in Metropole en kort voor de sloop in 1961 was de naam Centrum Theater.

De schouwburg lag aan de Noordoost kant van de Heuvel,  noordelijk van de plek waar nu de Tivoli-garage staat, en lag toendertijd vlak aan het spoor. Voor de verhoging van het spoor lag de rails zuidelijker dan nu.

Het kwam regelmatig voor bij voorstellingen en optredens dat de voorbijrazende trein alles overstemde met een oorverdovend lawaai.  Hein Jordans, destijds dirigent van het Brabants orkest, liet soms de muziek dan even ‘af  zwaaien’.

De schouwburg beschikte over twee boven elkaar gelegen zalen. De bovenzaal was voor concerten en theatervoorstellingen en de benedenzaal fungeerde als bioscoop. Dat is ook op de foto duidelijk te zien.  Het is niet geheel duidelijk welke tijd de vier klokken precies aangaven.

UPDATE. Mevrouw de Rooij, oud-ouvreuse van Metropole en Harmonie bioscoop schreef 8 januari 2022 via de redactie van Stadsnieuws Tilburg het volgende:
“Ik wil graag iets rechtzetten. Deze bioscoop lag in het verlengde van de Spoorlaan. Bij binnenkomst was rechts de trap naar de bovenzaal (waar ook wel eens een mode-show werd gegeven).
Bij binnenkomst had je links de benedenzaal die veel kleiner was.
De Klokken boven de kassa’s gaven de tijd aan wanneer de film begint in de twee zalen.
De Tivoligarage ligt achter de Midi.”

Mobiele versie afsluiten