Site pictogram Tilburgers.nl

Destijds: van Willem II straat naar Willemsplein (1974)

De Willem II straat in 1974 Foto: Publieke Werken Collectie Regionaal Archief Tilburg

We zien hier de Katterug in aanbouw, komende vanuit de kruising van de Willem II straat met de Heuvelstraat. Deze doorbraak in de Heuvelstraat kwam overigens pas in 1940 tot stand,  en dit nieuwe stukje straat liep naar het oude Willemsplein, dat vroeger veel groter was en achter het Paleis lag.

Vanuit het Willemsplein kwam een ster van straten op het plein, de Emmastraat, de Koningsstraat, de Prinses Sophiastraat en de Anna Paulownastraat. Het hele gebied werd wel de Koningswei genoemd.  De Prinses Sophiastraat en Anna Paulownastraat en een het zuidelijke deel van de Koningsstraat zijn rond 1970 gesloopt voor de aanleg van de Paleisring en het Koningsplein. Ook het Willemsplein verdween daarbij.

In 1973 is een start gemaakt met de bouw van de Katterug, in 2019 verkozen tot de lelijkste plek van Tilburg, maar destijds heel modern.

De architect was Wim van der Jagt en het architectenbureau Van den Broek en Bakema realiseerden hier voor het eerst hun ideeën voor een “kernwandgebouw.”

Deze Katterug is een flauw gebogen woongebouw dat trapsgewijs oploopt van vijf tot tien verdiepingen. Aan de zuidkant is een poort voor de vier-baans Paleisring. De maisonnettes zijn te bereiken via galerijen. De flat mocht geen duidelijke voor of achterkant hebben, de galerijen zijn daarom verdeelt over de beide gevels. Op de begane grond zijn winkels.

De Willem II straat was toen nog een twee-baans eenrichting-straat.

 

Mobiele versie afsluiten