Site pictogram Tilburgers.nl

Dilemma’s rond decentralisaties: handreiking voor raadsleden

raad juni 2014Wat mag en kan een raadslid doen als inwoners van hun stad informatie delen over de decentralisaties in de zorg? Wanneer is zo’n signaal een individueel geval en wanneer een structureel probleem?

Er zijn raadsleden die graag willen helpen en aanpakken. Zij moeten weten waar hun grenzen liggen als het gaat om bijvoorbeeld onafhankelijkheid. De handreiking bevat dilemma’s en adviezen. Zoals: je bejaarde buurman heeft moeite met het huishouden en persoonlijke verzorging sinds zijn vrouw is overleden. Hij weet niet dat hij hulp bij de gemeente kan aanvragen. Wat doe jij? Dien je zelf een zorgaanvraag in? Of verwijs je hem naar het sociaal loket? Met deze vragen en dilemma’s krijgen raadsleden te maken.

Handel je in specifieke situaties als betrokken volksvertegenwoordiger of als zakelijk politicus als een inwoner voor je staat? Reden voor een groep Amstelveense raadsleden om hier een handreiking voor op te stellen. Het advies luidt: zoek een balans tussen zakelijkheid en betrokkenheid. Kwesties als privacy en het handelen na een incident komen ook aan bod.

Meer informatie: Handreiking Gedragscode raadslid en zorg  (pdf)

Mobiele versie afsluiten