Site pictogram Tilburgers.nl

Dinsdag een zomerdip. Vanaf woensdag terugkeer van het warme zomerweer

De weersverwachting voor de komende week: zomerweer trekt zich even terug mét neerslag om vanaf woensdag weer helemaal op te bloeien. Maandag begint met een afwisseling van zon en wolken, waaruit in de middag wat lichte regen kan vallen. Doordat de wind uit het noordwesten komt heeft de temperatuur het moeilijk om de 25 graden nog te halen. Op dinsdag lukt dat niet meer en moeten we het met maximaal 21 graden doen, waarmee er een einde komt aan de hittegolf die op dit moment in Tilburg en omstreken actief is.

Daarbij is het overwegend bewolkt en valt er af en toe een bui. De zomerdip is maar tijdelijk, want vanaf woensdag keert het warme en droge zomerweer weer helemaal terug. Temperaturen stijgen naar 26 op woensdag tot 28 graden op vrijdag en in het weekeinde. Wellicht dat het plaatselijk nog een graad of 30 kan worden. Zon en wolken bepalen dan het weerbeeld en van neerslag is geen sprake.

De eerste week van juli is voorbij die de huidige hittegolf, die op 25 juni is begonnen, heeft voortgezet. Het was zeer warm, kurkdroog en zeer zonnig, wat ons prachtig vakantieweer heeft opgeleverd in eigen land. In onze regio kwam de gemiddelde middagtemperatuur uit op 29,0°C en opvallend waren de nachten die koel waren met zo’n 14,4°C gemiddeld.

En dat laatste heeft alles te maken met de noordelijke stroming waar we in terecht zijn gekomen. We hebben daarom ook niet te maken met een typische Hollandse zomer met een zuidelijke stroming, die gepaard gaat met broeierig weer gevolgd worden door regen- en onweersbuien en waarbij de nachttemperaturen zo tussen de 18 en 20 graden liggen.

Echte Tilburgse plèknachten hebben we dan ook niet gehad. Integendeel, ze waren behoorlijk koel. Wat dacht je van afgelopen nacht. Op 10 cm hoogte werd in Twente een temperatuur gemeten van 0,7°C. Dat is de op één na laagste grondtemperatuur ooit gemeten op 8 juli sinds 1901. Kortom, we hadden dus bijna een kouderecord te pakken in een hittegolf.

Het moet niet gekker worden met het weer! Overigens staat het dagrecord van 8 juli van de laagste grondtemperatuur ooit gemeten op 0,0°C en dat gebeurde in 2000 in onze eigen Gilze-Rijen. Daarnaast is er de afgelopen weken bijna geen druppel meer gevallen. Hierdoor is het neerslagtekort flink opgelopen tot 150 á 180 mm in onze regio. Op andere plaatsen is het zelfs al 240 mm.

Het neerslagtekort ontstaat als er meer water verdampt dan er neerslag valt. Op maandag en dinsdag wordt daar tijdelijk een halt aan geroepen omdat er dan eindelijk neerslag verwacht wordt. Maar ja, vanaf woensdag keert de droogte weer helemaal terug en loopt het neerslagtekort verder op.

Begin deze maand was er geen wolkje aan de lucht, maar dat is de afgelopen dagen wel veranderd. Sluierwolken en stapelwolken kwam steeds meer voorbij. Op vrijdagochtend zagen we zelfs voor het eerst een bewolkte start van de dag, want daarvoor was het steeds de zon die ons deed opstaan. De laatste keer dat de dag bewolkt begon was op 26 juni.

Ook deze zondag begon grijs. Tegen het middaguur was alle bewolking verdwenen en scheen de zon weer volop. Deze liet de temperatuur al meteen weer oplopen naar een graad of 24. In de middag komen daar nog een aantal graden bij afgewisseld met een onschuldige stapelwolk. Met 27 graden is het nog steeds zomers warm.

De komende avond en nacht verlopen in eerste instantie nog helder, maar tegen de ochtend zien we vanuit het noorden dikke sluierbewolking naderen. Deze gaat in de loop van maandag over in wolkenvelden waaruit zelfs wat lichte regen of motregen kan vallen. Tevens neemt de wind flink toe die het een stuk koeler maakt, vooral omdat de wind naar het noordwesten is gedraaid.

Dit heeft meteen gevolgen voor de temperatuur die met moeite de zomerse grens van 25 zal halen. In de avond breekt de bewolking en krijgen we een afwisseling van zon en wolken, maar het blijft stevig doorwaaien. Hierdoor stroomt er nog meer vochtige en koelere lucht onze regio binnen. De dinsdag wordt dan ook een sombere en wisselvallige dag met af en toe een bui wat zich overigens beperkt tot een paar millimeters.

De temperatuur keldert nog meer naar beneden, waardoor er op deze dag een einde komt aan de tweede hittegolf dit jaar rondom Tilburg. De thermometer zal namelijk nog maar 21 graden aanwijzen en dat is geen zomerse waarde meer. Zomerliefhebbers niet getreurd, want de dagen erna keert de warmte weer helemaal terug. Op woensdag is het al een graad of 26 en dat stijgt verder tot 28 graden op vrijdag en zaterdag. Wellicht dat we in het weekeinde plaatselijk de tropische grens van 30 graden nog bereiken. Ook zien we steeds meer zonneschijn verschijnen afgewisseld met stapelwolken in het weekeinde. In de loop van zondag zien we een enorm onweerscomplex boven Frankrijk ontstaan die richting het noorden trekt. Maar of het ons zal bereiken en wanneer is nu niet te zeggen.

Kortom, vanaf woensdag komt de aanvoer van warme en droge lucht weer op gang, waarmee het anti-Hollandse zomerweer wordt voortgezet.

Mobiele versie afsluiten