Site pictogram Tilburgers.nl

Dinsdag en woensdag droog en zeer warm tot heet, daarna (onweers)buien en wat koeler

Na de zondvloed van woensdag met bijna 50 mm aan neerslag hadden we alleen afgelopen vrijdag nog last van buien.

De donderdag en zaterdag waren prima dagen al lagen de temperaturen van zo’n 22 graden wel onder niveau voor half juli. De dagen waarop neerslag viel werd het niet warmer dan een graad of 19. In dit weekeinde overheerste de bewolking.

Gisteren zagen we in totaal nog 3 uur de zon, maar dat zal op deze zondag anders zijn. Het is grijs en uit het dikke wolkendek kan wat lichte motregen vallen, zoals vanochtend al gebeurde in Berkel-Enschot. Of we de zon nog te zien krijgen is maar de vraag en als dat gebeurt stijgt het kwik naar de 24 graden.

Bij dit alles staat er een matige westenwind die verder naar het noordwesten draait. Dat het vandaag toch nog zo warm wordt, komt doordat we in een warm gedeelte terecht zijn gekomen van een depressie die tussen IJsland en Scandinavië ligt.

Maar deze wordt snel gevolgd door een koufront wat maandag over zal trekken. Dat betekent dat de bewolking in de komende nacht opnieuw dikker wordt en dat er wat lichte regen of motregen gaat vallen. Pas tegen de avond wordt het droog en verschijnen er opklaringen en stijgt het kwik naar een graad of 24. Inmiddels is de wind dan gedraaid naar het noordoosten omdat er boven de Britse Eilanden een hogedrukgebied komt te liggen.

Op dinsdag draait de wind verder door naar het oosten en dan wordt er zeer warme lucht aangevoerd. Er zijn flinke perioden met zon en de temperatuur gaat naar de 28 tot 29 graden. In de middag ontstaan er nog wat onschuldige stapelwolken, maar buien daaruit worden niet verwacht. Vervolgens schuift het hogedrukgebied verder door naar het oosten en daarvoor in de plaats krijgen we een depressie die zich helemaal uitstrekt vanaf IJsland tot aan Spanje.

De wind draait hierdoor naar het zuiden tot zuidwesten en wordt er subtropische lucht vanaf Spanje aangevoerd. Daar is het de laatste weken al behoorlijk heet met temperaturen van 45 graden of meer. Deze warme en tevens vochtige lucht komt met een sneltreinvaart onze kant op.

Op woensdagochtend is het al 25 graden en rond het middaguur kan de tropische grens van 30 al zijn bereikt. En dan hebben we het warmste moment van de dag nog niet gehad, want deze zal op het einde van de middag zijn. Dan worden kwikstanden verwacht van 32 tot 34 graden! Omdat er ook vochtige lucht bij zit wordt het heel klam en benauwd.

Tegen de avond vormen zich stapelwolken en gaan er buien ontstaan die pittig kunnen uitpakken. Daar kan onweer, hagel en zware windstoten bijzitten. Let op de weerberichten. Dit geldt vooral voor de deelnemers van de Vierdaagse van Nijmegen die niet alleen met de hitte te maken hebben, maar ook met die buien. In de avond en nacht blijft het onweersachtig. Daarbij zijn de nachten warm met gemiddeld 19 graden.

De depressie die dit allemaal veroorzaakt trekt zich vervolgens terug tot over Ierland en de Britse Eilanden en blijft daar tot in het weekeinde rondcirkelen. Voor ons betekent dit een constante aanvoer van buien.

Op donderdag gaan deze nog gepaard met onweer, maar de dagen erna niet meer. Het is dan ook aan het ‘afkoelen’ met vanaf donderdag maximumtemperaturen van 24 tot 25 graden. Het weerbeeld bestaat uit zonneschijn en wolken, waar regelmatig wat buien uit zullen vallen. Typisch een Hollandse zomer.

Mobiele versie afsluiten