Site pictogram Tilburgers.nl

Dinsdag onstuimig herfstweer, daarna even wat kouder

De weersverwachting voor de komende week: dinsdag onstuimig herfstweer, daarna even wat kouder. Op maandag beginnen we nog rustig met een mix van wolken en enkele opklaringen. Maar in de loop van dag neemt de bewolking toe en in de avond gaat het regen. Vervolgens neemt ook de wind in kracht toe en zijn er windstoten mogelijk. Bij dit alles wordt het zo’n 8 graden.

De onstuimigheid gaat in de nacht en dinsdag overdag verder door, waarbij de regen in de loop van de dag overgaat in buien. Inmiddels is de wind dan gedraaid naar het noordwesten en wordt het iets minder zacht met 7 graden. Maar door de harde wind voelt het aan als een graad of 4.

Op woensdag wordt het rustiger in de atmosfeer. De wind neemt af en op een enkel buitje na blijft het droog. De windrichting komt nu uit het noorden met aanvoer van koude lucht. Zo wordt het op woensdag niet warmer dan 6 graden en zien we steeds meer opklaringen. Hierdoor zakt het kwik in de nachten rond of zelfs onder het vriespunt. Donderdag wordt de koudste dag met slechts 4 graden overdag. Daarna is het gedaan met dit winterprikje. Zowel de bewolking als de neerslagkansen nemen vanaf vrijdag weer toe en de temperaturen beginnen weer te stijgen.

Het is maar een troosteloos begin van 2019 ondanks dat we steeds onder invloed zijn van een krachtig hogedrukgebied. Kijk maar eens hoe hoog de barometer staat. Deze stond afgelopen vrijdag zelfs op 1041 hPa en zo’n hoge waarde hebben we sinds 6 januari 2017 niet meer gehad.

Op die Driekoningendag van twee jaar geleden beleefden we overigens de eerste ijsdag van het jaar. In Tilburg bleef het kwik namelijk steken op -0,3°C en de hele dag scheen de zon. Wat een verschil met dit jaar. Oorzaak is dat het hogedrukgebied voor ons totaal verkeerd ligt. Eerst lag deze boven de Britse Eilanden en later boven Frankrijk. Een noordwestelijke en later westelijke stroming

2 jaar geleden: Sneeuw

was het gevolg. Deze voert vanaf de Noordzee alsmaar vochtige lucht aan met als gevolg wolkenvelden waar de zon maar moeilijk doorheen kan komen. Met die stroming blijven we in zachte lucht zetten, waardoor de nachten tot nu toe vorstloos zijn verlopen. Het hogedrukgebied is zo krachtig dat er bijna geen beweging in te krijgen is.

Maar de komende dagen gaan depressies daar iets aan te doen. Boven de Atlantische Oceaan zien we op deze zondag een lagedrukgebied ontstaan dat koers zet richting IJsland waar het de komende nacht aankomt. Deze is inmiddels sterker geworden en vertrekt via de kust van Noorwegen naar Polen waar het in de loop van dinsdag arriveert. Maar het hogedrukgebied geeft zich niet zomaar gewonnen en gaat tegengas geven. Het gevolg is dat vanaf maandag de wind flink gaat toenemen en op dinsdag boven de Waddeneilanden heel even een noordwesterstorm komt te liggen.

De lente is enkel bij de bloemenhandel te vinden

Maar zover is het nog niet en krijgen we eerst nog deze zondag. Deze is bewolkt en droog begonnen. In de loop van de ochtend verschenen er opklaringen en konden we eindelijk de zon weer zien schijnen die we sinds vrijdag niet meer gezien hebben.

Overigens werden in de eerste vijf dagen van januari in Berkel-Enschot slechts 2 zonuren genoteerd. Zo somber is het dus, en dat allemaal na het op één na zonnigste jaar sinds 1901. Geniet er maar van, want wolkenvelden zijn onderweg waaruit wat lichte motregen kan vallen. Met een temperatuur van een graad of 7 blijft het zacht. In de avond begint het weer op te klaren en dat houden we tot in de nacht. Daarbij zakt het kwik naar zo’n 2 graden bij zonsopkomst.

Maandag begint dus fris met een mix van wolken en enkele opklaringen die steeds schaarser worden. Daarbij waait er een zwakke wind uit het zuidwesten. Maar in de loop van de dag neemt de bewolking verder toe en in de avond gaat het regenen.

Bij dit alles wordt het 8 graden. Met die bewolking neemt ook de windkracht flink toe tot vrij krachtig en zijn er windstoten mogelijk. Op dinsdag krijgen we de volle laag en krijgen we onstuimig herfstweer. In de ochtend krijgen we regen die in de middag overgaat in buien. Het blijft hard waaien met windstoten die naar de 60 km/u kunnen gaan.

Doordat de wind van zuidwest naar noordwest draait wordt er koudere lucht aangevoerd. Hierdoor wordt het op dinsdag niet warmer dan een graad of 7, maar door de stevige wind zal het aanvoelen als 4 graden. Goed aankleden dus voordat je een ‘klets’ oploopt. Vanaf woensdag komen we in rustiger vaarwater terecht. Het hogedrukgebied voor de kust van Ierland duwt de depressie verder naar het oosten. Hierdoor draait de wind verder naar het noorden en wordt nog meer kou aangevoerd. Vervolgens zullen we ook meer opklaringen zien en als dat in de nacht gebeurt gaat het licht vriezen.

Overdag komt het kwik op zo’n 6 graden te liggen. Donderdag wordt dan de koudste dag van de week als de thermometer 4 graden zal aanwijzen. Het is wel mooi winterweer, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen en het droog blijft. De dagen erna beginnen depressies zich weer te roeren. Er gaat opnieuw een gevecht ontstaan met het hogedrukgebied. Dat betekent dat bij ons de bewolking weer begint toe te nemen en dat de neerslagkansen flink stijgen. Tevens loopt de temperatuur weer op en krijgen we geen vorst meer.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten