Site pictogram Tilburgers.nl

Directeur Ton Wagemakers neemt afscheid Stichting Mommerskwartier

Dr. Ton Wagemakers neemt met ingang van 1 februari 2011 afscheid van Stichting Mommerskwartier

Directeur dr. Ton Wagemakers neemt met ingang van 1 februari 2011 afscheid van Stichting Mommerskwartier. Dat meldt het textielmuseum op de eigen website. De stichting bestaat uit de instellingen Audax Textielmuseum Tilburg, RegionaalArchief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg.

In januari 2003 trad Ton Wagemakers in dienst als directeur van het Textielmuseum en het Archief. De eerste jaren was Gemeente Tilburg zijn werkgever en vanaf 2007 werkte hij als directeur van Stichting Mommerskwartier. Ton Wagemakers heeft besloten zijn leven een andere wending te geven. In goed overleg is daarom afgesproken dat hij de stichting gaat verlaten. Op 1 februari 2011 wordt hij partner bij adviesbureau Sonax, actief in de cultuur- en erfgoedsector. Hier kan hij zijn ruime kennis inzetten.

Tot het moment dat er duidelijkheid is over de nieuwe invulling van de directie, neemt de adjunct-directeur, Frank van Kruisselbergen, de honneurs voor de stichting waar.

Ton Wagemakers was degene die de fusie tussen Textielmuseum, Archief en Stadsmuseum en de verzelfstandiging in goede banen heeft geleid. Het Stadsmuseum Tilburg was een nieuwe loot aan de stam. Met zijn passie voor Tilburg en cultureel erfgoed, heeft hij samen met Ronald Peeters dit museum en later ook Vincents Tekenlokaal en Peerke Donders Paviljoen ontwikkeld. Voor Regionaal Archief Tilburg hebben zijn inspanningen geleid tot de uitbreiding van het werkgebied van het Archief met zes gemeenten. Bovendien werkte hij aan een nieuwe strategie voor deze instelling.

Ton Wagemakers was voor Audax Textielmuseum Tilburg de initiator van cruciale ontwikkelingen. Hij genereerde geld voor het nieuwe EntreeGebouw. Ook heeft hij het TextielLab van het museum geprofessionaliseerd. Het Textielmuseum is door hem landelijk en binnen Europa op de kaart gezet. Dat laatste gebeurt door het initiëren van projecten als de internationale masterclasses en het European Textile Trainee Project.

Ton Wagemakers neemt in januari op passende wijze afscheid van Stichting Mommerskwartier.

Mobiele versie afsluiten