Dit weekend staat weer in het teken van de nationale tuinvogeltelling . Voor de elfde keer organiseert de Vogelbescherming, in samenwerking met SOVON, dit grote spektakel om inzicht te krijgen van het aantal vogels in de tuinen van Nederland.
De vogelbescherming meldt: “Het mooie van de Nationale Tuinvogeltelling is dat er tienduizenden mensen aan meedoen.”
“De meeste mensen herkennen hun tuinvogels. Maar soms worden verkeerde waarnemingen doorgegeven. Juist door de massaliteit van de Tuinvogeltelling is het niet erg als dit gebeurt. De vergissingen verdwijnen in de grote bulk aan gegevens.” Voor scholen is er een speciale tuinvogeltellingweek.

Een groot succes is de speciale app voor mobieltjes om het tellen te vergemakkelijken. In de App. staan 93 in het algemeen voorkomende tuinvogels, daarnaast is het makkelijk om de telling van de tuinvogels erin bij te houden. Bovendien is de app. ook na de nationale tuinvogeltelling te gebruiken. Vorig jaar is deze maar liefst 12.500 keer gedownload. De app is te downloaden door deze link te volgen.
Voor het tellen kan iedereen meedoen. Hieronder staat een uitleg in drie stappen:
- Tel op 17 of 18 januari 2015 een half uur de vogels in uw tuin. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee.
- Tel het hoogste aantal vogels van een soort die u tegelijkertijd in uw tuin ziet. Tel deze aantallen niet bij elkaar op, dan loopt u het risico een vogel dubbel te tellen.
- Geef uw telling door via de app Tuinvogels of via deze website. U kunt uw telling tot uiterlijk maandag 19 januari 12.00 uur doorgeven.
Na afloop van het weekend staan de resultaten op de website gesplitst naar de waargenomen soorten en aantallen en komt er een speciaal tuinvogeltellingverslag. Vorige verslagen zijn hier te vinden.
Uit het verslag van 2014: “De top-10 van meest talrijke soorten heeft een aantal verschuivingen ten opzichte van 2013. De huismus is nog steeds de meest getelde tuinvogel. Ook de koolmees en de merel behielden hun positie. De vink verschoof van plek 4 naar 6, een duidelijk verschil. De ekster kwam ten koste van de roodborst weer terug in de lijst, terwijl de spreeuw de laatste positie innam. De Soort van het Jaar 2014 is in de laatste vijf jaar gezakt van positie 6 naar 10.”
Recente reacties