Site pictogram Tilburgers.nl

Documentaire over RK Veulpoepers BV, de Hippies van Beek

Op donderdag 13 februari 2020 gaat ‘RK Veulpoepers BV, de Hippies van Beek’  in première. Het is de openingsfilm van het Eindhovens documentaire festival DOCfeed en duurt 75 minuten. De film is gemaakt door Frank van Osch en Joris Hendrix.

In de jaren zeventig ontstaat in Hilvarenbeek de RK Veulpoepers BV: een feestelijke, strijdlustige folkband met linkse idealen. Hun grootste hit is ‘Den Egelantier’. Ze zijn wereldberoemd in Brabant en trekken vanuit het zuiden het hele land door. Ze spelen op elk dorpsfeest en op elke demonstratie tegen kernenergie, kruisraketten, Van Agt, Lubbers, etc. ‘We waren overal tegen’, vertelt de saxofonist van de band met een glimlach.

Zjef Naaijkens, voorman van de RK Veulpoepers BV  in 2012 voor het Duvelhok waar Het Raakveld was gehuisvest.  Foto: John Geerts

Rondom de Veulpoepers ontstaat een beweging die socialistische idealen in de praktijk brengt door het oprichten van festivals, bedrijfjes, communes en een Tilburgse poppodium die we nu kennen als 013. Ze bouwen daarmee hun eigen maatschappij binnen de maatschappij. Als in 1996 een reünie uitmondt in een stevige ruzie, die tot in de rechtszaal uitgevochten wordt, valt het doek definitief voor dit bonte gezelschap.

De documentaire ‘RK Veulpoepers BV, de Hippies van Beek’ gaat over de opkomst, het ongekende succes en de ondergang van één van de meest dwarse en spraakmakende bands die Nederland gekend heeft. De film gaat over volwassen worden en over hoe hechte vriendschappen uit elkaar spatten door groeiende tegenstellingen en eigenbelang. De muzikanten blikken terug op hun gloriedagen en hun pijnlijke ondergang.

Optreden van de Veulpoepers BV Foto: Willem Kuijpers

Geplande vertoningen tot nu toe:

Zaterdag 15 februari 11:00 – DOCfeed (Eindhoven)
Zaterdag 15 februari 20:00 – Filmtheater de Schalm (Veldhoven)
Zondag 16 februari 19:30 – Cinecitta (Tilburg) (UITVERKOCHT)
Dinsdag 18 februari 19:00 – Cinecitta (Tilburg)
Vrijdag 21 februari – Verkadefabriek (‘s-Hertogenbosch)
Zondag 23 februari – Verkadefabriek (‘s-Hertogenbosch)
Dinsdag 25 februari 19:00 – Cinecitta (Tilburg)
Vrijdag 28 februari – Perron 3 (Rosmalen)

Bekijk hier de trailer van de documentaire en volg updates van nieuwe vertoningen: https://www.vanoschfilms.nl/docs/veulpoepers/

 

Mobiele versie afsluiten