Elk jaar organiseert het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 Mei de traditionele herdenking van de Tweede Wereldoorlog op deze datum. Herdacht worden allen -zowel burgers als militairen- die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog wanneer of waar ook ter wereld door oorlogshandelingen, tijdens het verzet, in concentratiekampen, door terreur of om welke andere reden of door welke oorzaak ook, om het leven zijn gekomen.
Het programma deze avond is als volgt.
- Om 19.00 uur begint de herdenkingsbijeenkomst in de kerk van ’t Heike. Burgemeester Noordanus zal daar spreken. De bijdrage van de burgemeester zal gaan over de beroemde “Four freedoms” speech van de Amerikaanse president Roosevelt uit 1941. Hij ging daarbij uit van een breed vrijheidsbegrip. Naast vrijheid van meningsuiting én godsdienstvrijheid sprak hij van “freedom from want” en “freedom from fear”.
- De muzikale bijdrage wordt verzorgd door het Tilburgs Koor Cantiqua onder leiding van dirigent Arjan van Baest en met medewerking van organist Mark van Nispen.
- Mevrouw Hatice Can-Engin, raadslid en voormalig wethouder in Gilze-Rijen, spreekt een overweging uit.
- Leerlingen van de Musische Afdeling van het Koning Willem II College, Jan van der Plas (cello) en Vincent Klep (baritonsaxofoon) spelen een duet uit ‘Drei Duos opus 17′(componist: Michel Joseph Gebauer).
- Vanaf 19.55 uur is er een samenkomst bij het Herdenkingsmonument van de Prinses Irene Brigade aan de Schouwburgring.
- Om 20.00 uur zullen er twee minuten stilte in acht worden genomen.
- Om 20.02 uur zullen Sueño de Kort en Samuel Croes, leerlingen van groep 8 van Basisschool De Stappen ieder een gedicht voorlezen.
- Daarna volgt een kransleggingen door het Gemeentebestuur en diverse instellingen bij het stedelijk herdenkingsmonument aan de Schouwburgring.
- Vanaf 20.15 uur zal er op de beiaard van de Heikese kerk toepasselijke muziek gespeeld worden door stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven.
- Na afloop van de kranslegging is er gelegenheid om een kop koffie te drinken in de Burgerhal van het stadhuis (Stadskantoor 1). In de Burgerhal is een selectie te zien van de panelen, geschilderd door leerlingen van tien Tilburgse basisscholen. De panelen hebben de dodenherdenking als centraal thema. Het betreft onderwerpen als onderdrukking, angst, hoop, oorlog, bevrijding en vrede.
Voor wie vlaggen ‘zoals het hoort’: Het uitsteken van de Nederlandse vlag ter herdenking van de doden behoort halfstok te gebeuren van 18.00 uur tot zonsondergang (circa 21.10 uur).