Site pictogram Tilburgers.nl

Dooiweer

weerberichtMet de laatste dagen van januari eindigt ook een winterse periode met veel kou, sneeuw en mist. Want in het weekeinde zet de dooi in en wordt het zacht en wisselvallig.

Deze week liet de winter nog even zijn tanden zien en was het gewoon ijskoud. Na de laagste minimumtemperatuur van deze maand met -8,2°C op zondag in Berkel-Enschot volgde ineens twee nachten die zonder vorst verliepen.

Vooral die van de nacht van zondag op maandag was bijzonder. Terwijl in Tilburg het kwik op +0,1°C uitkwam zagen ze op hetzelfde moment in het oosten van het land de temperatuur dalen tot -10,8°C (Twenthe) en in het westen tot -6,3°C op Schiphol.

Precies in het midden ervan lag een klein gebied waarbij de temperatuur rond het vriespunt schommelde, waaronder dus onze regio. Op maandagavond viel er ineens neerslag in de vorm van ijsregen, gevolgd door mist, natte sneeuw en regen op dinsdag.

Toen volgde twee ijskoude dagen waarbij de gevoelstemperatuur overdag op -5 graden lag! Zoals op deze donderdag, die vanmorgen startte met een windchill van maar liefst-10,2°C. Het kwik kon zo hard onderuitgaan door een kraakheldere hemel in combinatie met een matige wind. We kregen er wel een prachtige donderdag voor terug met alleen maar zonneschijn.

Vanavond en vannacht blijft het onbewolkt en gaat het opnieuw vriezen tot -3 graden. De vrijdag wordt een prachtige winterdag, maar het gaat wel veranderen, want zachte lucht is inmiddels onze regio binnengedreven.

Het zal lenteachtig aanvoelen ondanks dat de thermometer maar maximaal 8 graden zal aanwijzen. Daarbij waait een matige wind uit het zuiden tot zuidoosten. Steeds verder dringt de warme lucht binnen en dat betekent dat we geen vorstnachten meer zullen krijgen. Dat komt vooral door de bewolking die verder toeneemt.

Het laatste weekeinde van januari ziet er daarom somber en wisselvallig uit. Zaterdag is nog de beste dag, waarbij zon en wolken elkaar zullen afwisselen. In de loop van de middag nadert vanuit het westen het eerste neerslaggebied die vooral in het westen actief zal zijn. Of het Tilburg en omstreken kan bereiken is maar de vraag.

Zondag is een trieste dag met veel bewolking waaruit af en toe wat lichte regen valt. Bij dit alles wordt het op beide dagen zo’n 8 graden. Na het weekeinde krijgen we te maken met een langgerekte depressie op de Atlantische Oceaan die ons op maandag en dinsdag een zuidelijke stroming brengt met aanvoer van warme lucht.

De temperaturen komen in de dubbele cijfers terecht met 10 graden op maandag en zelfs 12 op dinsdag. Droog houden we het niet met een enkele bui en wat regen. Het is de voorbode voor de dagen erna. De depressie komt namelijk onze kant op en geeft ons soms wat regen gevolgd door enkele buien. Daarnaast neemt de wind toe en met 9 tot 10 graden is het zacht voor begin februari.

Mobiele versie afsluiten