Door digitaal consult hoeft Patiënt minder snel naar ziekenhuis

Huisarts Esther van Laarhoven, reumatoloog Remco Luijten en projectleider Karen Verspaandonk (v.l.n.r.) hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisatie van het Digitaal Advies Consult. FOTO: ETZ Fotografie & Film/Maria van der Heyden

Huisartsen in de regio Midden-Brabant kunnen voortaan digitaal een medische vraag over een patiënt stellen aan de specialisten in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis).

Hierdoor hoeven minder patiënten naar het ziekenhuis en krijgen ze toch de juiste behandeling.

Het Digitaal Advies Consult (DAC) biedt de meer dan 200 huisartsen  in de regio de mogelijkheid om advies in te winnen bij een specialist in het ziekenhuis.

” We starten met de specialismen neurologie, cardiologie, reumatologie, interne geneeskunde, maag-darm-leverziekten en het pijncentrum. Daar komen elke maand een aantal specialismen bij”, zegt ETZ-reumatoloog Remco Luijten, die intensief bij de voorbereidingen op het DAC was betrokken. “Het DAC helpt huisartsen en specialisten om patiënten de juiste zorg op de juiste plek te kunnen bieden.” Ook huisarts Esther van Laarhoven heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het DAC en verwacht dat door het digitale consult het contact tussen huisarts en specialist in de dagelijkse praktijk soepeler zal verlopen. “Als ik twijfel over het doorsturen van een patiënt naar het ziekenhuis kan ik een specialist bellen, maar die krijg ik niet altijd direct aan de lijn. En als de specialist vervolgens terugbelt, ben ik soms op dat moment weer druk met een andere patiënt. Nu kan ik mijn vraag via het programma ZorgDomein stellen. Dit heeft bovendien als voordeel dat direct de correspondentie over de patiënt goed wordt vastgelegd.”

Het DAC wordt alleen gebruikt bij niet-spoedeisende vragen. De specialist reageert snel: de huisarts kan uiterlijk binnen vijf werkdagen zijn medisch advies verwachten.

Projectleider Karen Verspaandonk verwacht dat door het DAC jaarlijs vele duizenden patiënten niet het ziekenhuis hoeven te bezoeken. “Doordat de huisarts hoofdbehandelaar blijft, heeft het DAC geen invloed op het eigen risico van de patiënt. Met de zorgverzekeraars CZ en VGZ zijn afspraken gemaakt over de vergoeding van de digitale consulten.” Volgens Karen biedt het DAC nog meer voordelen: “Het in de eerste lijn – bij de huisarts – houden van patiënten heeft een positieve invloed op de toegangstijden in het ziekenhuis. Andere patiënten hoeven daardoor minder lang te wachten”. Luijten vult aan: “Bovendien bevordert het DAC de samenwerking tussen huisarts en specialist en draagt het bij aan het vergroten van de kennis van de huisarts”.

Het DAC is tot stand gekomen onder de vlag van Samendraads, een samenwerkingsverband tussen Zorggroep RCH (waarin huisartsen zijn verenigd), Zorgbelang Brabant, ETZ en de zorgverzekeraars CZ en VGZ. Samen werken ze aan de best mogelijke zorg voor alle inwoners in de regio Midden-Brabant, op het juiste moment en de juiste plek.

Geef een reactie