Do’s en Don’ts bij accepteren van vrijwilligerswerk

Na de Tweede Kamer is dinsdag 1 juli ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma over aanpassing van de bijstandsregels en invoering van de Participatiewet. Deze wet gaat per 1 januari 2015 in werking.

Dit betekent in het kort: door de nu aangenomen wetten en regels worden de Wajong, de sociale werkvoorziening en de bijstand bij elkaar gevoegd en de regels worden voor iedereen hetzelfde én strenger. Mensen in de bijstand kunnen worden verplicht om vrijwilligerswerk te doen en kunnen ook worden gedwongen te verhuizen als zij elders werk kunnen krijgen. De gemeenten moeten deze nieuwe wetten en regels gaan uitvoeren, in Tilburg gaat dat gebeuren onder de noemer NOMA (Nieuw Organisatie Model Arbeidsmarktbeleid). Wat je wel en beter niet kunt doen als je in-between-jobs bent en je je vrijwillig in moet gaan zetten voor de maatschappij, hebben we op een rijtje gezet de Do’s en Don’ts bij accepteren van vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk doen als je een uitkering ontvangt? Lees eerst eens wat het UWV daarover zegt! Er zijn verschillende regels voor het doen van vrijwilligerswerk als je een (bijstands)uitkering ontvangt, kijk daar dus even goed naar voordat je je aanmeldt bij allerlei organisaties.

Do’s ! – Passend vrijwilligerswerk

  • Zoek iets dat je leuk vindt om te doen! Er zijn talloze organisaties te vinden die diverse activiteiten ondernemen op allerlei gebieden. Het is vrijwilligerswerk, dus dat betekent dat je geheel op eigen initiatief kunt zoeken naar een klus die je écht graag wil doen. Kijk bijvoorbeeld eens in de vrijwilligers-vacaturebank van ContourdeTwern.
  • Probeer iets te vinden dat past bij je vaardigheden en waarmee je je verder kunt ontwikkelen. De opgedane kennis kun je dan goed als referentie gebruiken op je cv. Als computerprogrammeur zul je aan een verzorgende functie bijvoorbeeld niet zoveel hebben (al kun je er wel plezier aan beleven), maar heb je in een verzorgingstehuis meegeholpen met het computeronderhoud, tel dat dan maar bij op je cv.
  • Vrijwilligerswerk is een uitstekende mogelijkheid om je netwerk te vergroten. Zoek dus iets waarmee je met mensen in contact komt. Maak je hierbij niet druk over of het wel ‘de juiste mensen’ zijn, het gaat erom dat meer mensen jou leren kennen en weten wat ze aan je hebben als hun familielid, vriend, kennis of collega op zoek is naar een professional op jouw vakgebied. Zorg dus voor visitekaartjes, en geef ze aan diegenen waar je mee in gesprek komt over je (vrijwilligers)werk.

Don’ts ! – Vrijwilligerswerk ‘omdat het moet’

  • Vrijwilligerswerk doen waar je niet gelukkig van wordt, daar help je jezelf, de organisatie en je medemens niet mee. Ook als door instanties als UWV wordt aangegeven dat je vrijwilligerswerk móet doen, pak dan niet de eerste de beste functie die zij aangeven maar ga op zoek in je netwerk of buurt naar iets dat je wél leuk vindt en waar je je ‘ei’ kwijt in kan. 
  • Alleen maar vrijwilligerswerk doen terwijl je ook een sollicitatieplicht hebt is niet verstandig. UWV maakt uitzonderingen voor bepaalde vrijwilligersfuncties, maar dan gaat het ook meestal om projecten die een uitkeringsgerechtigde echt verder kunnen helpen in de zoektocht naar een baan.
  • Zomaar een onbetaalde functie aannemen bij een vrijwilligersorganisatie zonder eerst af te wegen of eenzelfde betaalde functie niet elders te vinden is. Het klinkt wat cru, maar veel organisaties maken nu gebruik van vrijwilligers terwijl hetzelfde werk in betere tijden een betaalde functie was. ‘Leunt’ een organisatie echt op jou, dwingen ze je tot lange dagen en zwaar werk, of zijn ze blij met alle hulp die jij op jouw initiatief aanbiedt? Kijk goed uit of er niet misbruik wordt gemaakt van jouw situatie als uitkeringsgerechtigde!
  • Verwar een stage niet met vrijwilligerswerk. Helaas maken veel bedrijven nu gebruik van de situatie door functies als (onbetaalde) stage aan te bieden. Stage lopen is niet hetzelfde als vrijwilligerswerk doen! Mocht je een stageplaats aannemen, let er dan op dat het bedrijf jou ook bepaalde vakkennis aanleert en ondersteuning biedt bij het uitvoeren van de functie: dat is waar een stage voor bedoeld is!

Liever op een andere manier je kennis, vaardigheden en kwaliteiten met anderen delen? Heb jij bepaalde specialiteiten die je niet zomaar in vrijwilligerswerk kwijt denkt te kunnen? Je zou er ook aan kunnen denken om je expertise door middel van een blog te delen. Daarmee blijf je niet alleen actueel en actief in jouw vakgebied, je kunt anderen ook van dienst zijn met de kennis die je deelt, én je kunt je (online) netwerk vergroten.

Bron: Vacatureluurs!

PvdA-er Klijnsma mag nu het wetsvoorstel WWB Maatregelen invoeren. Dit betekent de doodssteek van onze sociale voorzieningen. Alle bezuinigingen op de uitkeringsgerechtigden tot nu toe zijn peanuts vergeleken bij de afbraak die per 1 januari volgend jaar wordt doorgevoerd. PvdA-er Klijnsma gaat historie schrijven door de meest asociale maatregelen sinds Colijn in te voeren. Deze maatregelen betekenen het einde van het basisrecht van iedereen op voedsel, kleding en opvang.

Hoe gaat de sociale zekerheid de nekslag krijgen?
1. door de kostendelersnorm hierdoor zal de bijstandsnorm per persoon lager zijn naarmate meer meerderjarige personen in de woning aanwezig zijn en zij ook met meer personen de kosten kunnen delen. Deze kostendelersnorm gaat, behalve in de bijstand, ook gelden in de AOW, Anw, IOAW, IOAZ en Toeslagenwet. De invoering betekent dat honderdduizend uitkeringsgerechtigden er honderden euro’s op achteruit zullen gaan.
Zo zullen bijvoorbeeld inwonende kinderen die voor hun ouders zorgen straks financieel gestraft worden voor die hulp. Hiervoor is nog meer controle nodig, waardoor NL het tweede DDR zal worden.

2. Iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt, moet aantonen dat hij in de voorafgaande vier weken er alles aan heeft gedaan om werk te vinden. Wanneer deze zoektocht onvoldoende wordt aangetoond wordt het recht op een uitkering verloren.

3. Verplicht invoeren van een tegenprestatie voor alle bijstandsgerechtigden in alle gemeenten. De gemeenteraad wordt verplicht om bij verordening regels vast te stellen met betrekking tot de plicht tot tegenprestatie. Dit is in strijd met het verbod op dwangarbeid (Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens -EVRM, dat NL mede-ondertekend heeft)

4. Wie zich naar het oordeel van de klantmanager niet gedraagt of slordig gekleed is, krijgt maximaal drie maanden geen uitkering meer.

5. Wanneer een belanghebbende zich misdraagt tegen medewerkers die de sociale zekerheidswetten uitvoeren, kan de gemeente of het UWV/SVB een uitkering voor maximaal drie maanden stopzetten.

6. Op het naar het oordeel van de uitkeringsinstantie niet voldoen aan de informatieplicht staat te beoordelen door gemeenten maximaal drie maanden inhouding van de uitkering.

Iedereen die de documentaire over werkverdringing in de bijstand nog niet heeft gezien raad ik ten zeerste aan dit te doen, (hier). http://martinvrijland.com/2013/10/04/ministers-tonen-schijt-aan-bevolking-aangaande-werkverdringing/

Ook al zit je nu (nog) niet in de bijstand, met deze maatregel is het slechts een kwestie van tijd.

Geef een reactie