Drie-keuzemenu voor Koningsplein

Alle art-impressies in dit artikel zijn van AWG Architecten.

Het Koningsplein is al vele jaren een doorn in het oog van veel Tilburgers. Het is een kale stenen vlakte waar je liever niet wil zijn als er niks te doen is. Alleen tijdens de weekmarkt en de Tilburgse Kermis is het er druk.

Een van de aanleidingen om met het Koningsplein aan de slag te gaan is de toezegging door de wethouder aan de raad in september 2015, waarin de raad vraagt om een globaal onderzoek te doen naar de toekomst van het Koningsplein met de bebouwing er omheen en de verbinding met de binnenstad en de Piushaven.

Vastgoedbelegger Amvest is eigenaar van het appartementencomplex met de winkelruimten eronder en de maisonnettes erboven aan het Koningsplein. Amvest heeft alweer tien jaar geleden samen met de gemeente een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar een nieuwe inrichting van het plein. Maar in 2009 is gebleken dat dit financieel niet haalbaar was doordat de financiële crisis net was begonnen.

Halverwege 2016 heeft Amvest contact opgenomen met Woningstichting TBV
Wonen, eigenaar van het naastgelegen appartementencomplex, met de wens om opnieuw te kijken naar mogelijkheden om de woongebouwen van beide eigenaren en daarbij ook het Koningsplein zelf opnieuw te ontwikkelen.

Vanaf dat moment zijn bewoners, ondernemers en belangstellenden al geregeld om hun inbreng gevraagd en architectenbureau AWG Architecten uit Antwerpen heeft nu drie varianten bedacht: In model A verdwijnt de parkeergarage Koningsplein geheel, in model B wordt de garage gehalveerd en in de laatste variant blijft de gehele parkeergarage zoals die nu is.

Model waarin de parkeergarage geheel blijft bestaan.

Amvest wil haar complex vervangen door minimaal 125 huurappartementen in de vrije sector en TBV Wonen overweegt nog of zij haar 150 sociale huurappartementen wil vervangen door nieuwbouw of renoveren. De gemeente Tilburg wil een plein met een eigen karakter waar het fijn is om te zijn, met veel groen en mogelijk ook ‘blauw’; water.

Nu deze drie varianten er liggen zal de gemeenteraad een keuze moeten maken én zullen de drie partijen – gemeente, Amvest en TBV Wonen – het samen eens moeten worden. Daarna kan worden uitgezocht wat het gekozen plan gaat kosten. De kosten van het onderzoek zijn door de drie partijen gezamenlijk opgebracht; elk legde hiervoor €175.000,- neer.



Geef een reactie