Site pictogram Tilburgers.nl

Droog. Jaarwisseling: kans op zeer dichte mist

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: droog en met de jaarwisseling kans op zeer dichte mist. Maandag ziet er schitterend uit. De zon schijnt de hele dag en met 7 graden voelt het aangenamer dan in het afgelopen weekeinde.

Oudejaarsdag begint met veel bewolking, maar het blijft droog. In de middag zijn er opklaringen en stijgt het kwik opnieuw naar een graad of 7. In de avond ontstaat echter mist die na het vuurwerk over kan gaan in zeer dichte mist. Opletten dus! Nieuwjaarsdag start in een klein wereldje. De zon brandt alle neveligheid snel weg en wat dan overblijft is zonneschijn en sluierwolken. Met 5 graden is het wel wat frisser. Doordat het helder wordt start de donderdag met lichte vorst gevolgd door heel veel zonneschijn. Vanaf vrijdag neemt de bewolking toe en kan er een buitje vallen en wordt het zachter.

Het was maar somber tot en met de kerstdagen, maar daarna brak de hemel open. Vanaf zondag t/m donderdag heeft de zon rondom Tilburg maar 2 uur geschenen. Zowel op Eerste als Tweede kerstdag werd zelfs geen glimp van de zon waargenomen. Het weerbeeld was ook verschillend van een buiige 25e december tot een droge, maar bewolkte 26e december. En het werd een stuk frisser van bijna 10 graden naar een graad of 6.

Dat had alles te maken met de komst van een hogedrukgebied, die vanuit de poolstreken koude lucht transporteerde. Vervolgens trok dat hogedrukgebied over onze regio. De barometer ging als een raket omhoog tot wel 1040 hPa. Deze zorgde er tevens voor dat bewolking plaats ging maken voor zonneschijn en dat zagen we vanaf vrijdag gebeuren. Dat betekende ook dat de nachten gingen opklaren, waardoor het kwik naar het vriespunt ging.

Gisterochtend had het aan de grond al flink gevroren tot -3,4 graden in Gilze-Rijen. In de weerhut kwam de temperatuur tot bijna -2. Daarna kregen we een prachtige zaterdag voorgeschoteld met ruim 5 uur zonneschijn met later op de dag wat bewolking. Met 5 graden was het heerlijk winterweer, want wind stond er nauwelijks. In de afgelopen nacht werd het allemaal nog kouder.

In Hupsel werd de laagste temperatuur gemeten met -3,9 graden gevolgd door Twenthe met -3,8. In Tilburg werd het -2,5 graden. Aan de grond werd het nog kouder en dat zag je ook wel aan de rijp die vanochtend vrijwel overal te zien was. Het kwam op enkele plaatsen zelfs tot matige vorst. Zoals in Twenthe (-6,1), Maastricht (-5,7), Hupsel (-5,6), Volkel (-5,3) en in het midden van Brabant waar Gilze-Rijen tot -5,1 graden kwam. Naast alle rijp was de zonsopkomst op deze zondag schitterend.

Het werd namelijk helemaal rood van kleur en dat betekent dat er veel vocht aankomt. De weerspreuk luidt dan ook ‘ochtendrood, water in de sloot’. Dat kunnen buien zijn, maar ook de vorming van mist. Door het hogedrukgebied hoeven we voor de buien niet te vrezen en dus is er wel kans op mist. Sluierwolken en zonneschijn bepalen voor de rest van deze zondag het weerbeeld en met 4 tot 5 graden is het gewoon koud.

Maandag wordt een stralende dag met alleen maar zonneschijn. We starten met lichte vorst en plaatselijk dus ook nevelig. Omdat er weinig wind staat en de temperatuur naar de 7 graden gaat zal het wat aangenamer voelen dan de afgelopen dagen. Dat komt doordat het hogedrukgebied zich verplaatst naar de Balkan. De wind draait dan het zuidwesten met aanvoer van zachtere lucht. In de nacht naar dinsdag neemt de bewolking toe, maar blijft het droog. Daardoor koelt het niet meer zo af en gaat het alleen aan de grond licht vriezen. Inmiddels is het dan Oudejaarsdag die grijs begint. In de middag zijn er opklaringen en wordt het opnieuw een graad of 7.

En dan wordt het spannend wat er tijdens de jaarwisseling gebeurt, want dat zou wel eens kunnen leiden tot een weerwaarschuwing van code geel tot code oranje. Op het einde van de middag ontstaat namelijk boven Engeland een nieuw hogedrukgebied en het centrum ervan trekt in de avond precies over onze regio en komt daar in de nacht aan. De wind valt weg en er ontstaat mist. Vervolgens vindt de jaarwisseling plaats die gepaard gaat met vuurwerk en heel veel kruitdampen. In combinatie met mist kan er zeer dichte mist ontstaan.

Hopelijk wordt het niet zo erg als met de jaarwisseling van 1992-1993. Toen ontstond op Oudejaarsavond ook mist die door het vuurwerk overging in zeer dichte mist met soms tussen de 2 en 3 meter zicht! In het verkeer vielen 7 doden en meer dan 100 gewonden. Hopelijk wordt het niet zo erg, maar let op de weerberichten en houdt er rekening mee als je in de Nieuwjaarsnacht nog naar huis moet.

De eerste dag van 2020 ziet er na het optrekken van de mist er mooi en rustig uit. De zon schijnt uitbundig, maar met 5 graden is het wel koud. Dat geldt ook voor de daarop volgende nacht als het gaat vriezen.

Donderdag begint met lichte vorst gevolgd door zon en sluierwolken die elkaar afwisselen. De zon schijnt daar overigens gewoon doorheen. Vanaf vrijdag openen depressies vanaf de Atlantische Oceaan de aanval op het hogedrukgebied. Hierdoor neemt de bewolking toe, waaruit een buitje kan vallen. Grote hoeveelheden worden niet verwacht. Tevens stijgt het kwik naar zo’n 8 graden en zakt terug naar een graad of 6 in het weekeinde.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten