Op een persconferentie op 6 februari 2019 is de regeling bekendgemaakt voor de betrokkenen die tussen 2004 en 2012 bij tROM werkten. Iedere deelnemer krijgt een vergoeding van 7000 euro netto. Betrokkenen die een ziekte kregen, of krijgen door Chroom-6, krijgen een netto vergoeding voor deze ziekte.
- Download en lees ook: Informatie over vergoeding bij ziekte als gevolg van Chroom-6. – Brief van de gemeente Tilburg.
Er komt een steunpunt, opgezet door de gemeente Tilburg. De gemeente heeft de afgelopen 2,5 jaar zorg en aandacht voorop gesteld. Dat blijft de gemeente doen. Onder aansturing van een onafhankelijke commissie zorgt de gemeente voor nazorg en begeleiding.
Alle verslagen van het onderzoek dat gedaan is door de onafhankelijke onderzoekscommissie zijn te vinden op de website: tilburg.onderzoekscommissiechroom6.nl.
Vanaf 7 februari 2019 is een speciaal telefoonnummer geopend voor vragen:
013 – 542 8000.
Dit nummer is doordeweeks bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 uur. De gemeente is ook bereikbaar via
e-mail: chroom6@tilburg.nl of
WhatsApp (06 – 11 14 81 70).
Mogelijk willen de betrokkenen ook een beroep doen op het aansprakelijkheidsrecht. Bijvoorbeeld als zij vinden dat zij een groot financieel verlies aan arbeidsinkomsten hebben geleden. Er is dan een alternatief voor de rechter. De gemeente wil een deskundigenpanel instellen om aanspraken af te handelen. Dat voorkomt dure, tijdrovende en ingewikkelde juridische procedures. Het vraagt meer tijd om de precieze werking van het panel uit te werken.
Betrokkenen kunnen laten weten wat zij van het voorstel voor de regeling vinden. Zij kunnen dan terecht bij de gemeenteraad Tilburg. Direct bij een raadslid, of door zelf ‘in te spreken’ tijdens de Informatiesessie van de raad op maandag 11 februari om 20:30 uur in het Willem II stadion aan de Goirleseweg 34 in Tilburg. Op maandag 18 februari besluit de gemeente over de regeling. Vanaf dat moment is de regeling definitief. Betrokkenen ontvangen een paar dagen later via de post uitgebreide informatie, plus hoe en wanneer u de regeling aanvraagt.
Bij de persconferentie waren vertegenwoordigers van de gemeente Tilburg, NS/NedTrain en Het Spoorwegmuseum aanwezig. tROM was een re-integratieproject: een project dat mensen uiteindelijk zou moeten helpen aan een gewone baan. Zij konden werkervaring opdoen bij werkgevers in de omgeving. Een van de plekken waar ze werkten, was het terrein van NS/NedTrain in Tilburg. Er zijn toen museumtreinen geschuurd en (soms) met een roller geverfd. In totaal werkten in de periode 2004-2012 meer dan 800 (ex-)uitkeringsgerechtigden en medewerkers van de gemeente Tilburg bij tROM.
Zie ook het dossier over Chroom-6 op Tilburgers.nl en op de website van de gemeente Tilburg.