Site pictogram Tilburgers.nl

Duurzaam: Transition Towns in Tilburg ?

500-handboek-omslag-HR

Er zijn vele “duurzame” initiatieven in de stad (maar ook nationaal en globaal). In een poging ze te belichten hier een startschot op Tilburgers.nl

Transition Towns kwamen we tegen als een invloedrijk boek en een beweging en het  bleek een begrip bij  duurzame onderwerpen.

Belangrijkste vraag:  Wat zijn transition towns?

Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (grote en kleine steden, dorpen, wijken, eilanden) die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken. Piekolie en klimaatverandering zijn de belangrijkste drijfveren om in actie te komen voor verandering van onderop!

De basis van de “beweging” is het boek van Rob Hopkins “Transition Towns” inmiddels ook in het Nederlands uitgegeven: Het Transitie Handboek

In Nederland is de Tradition Towns ook actief:

In september 2008 kwam een groep mensen bijeen om de mogelijkheden van Transition Towns in Nederland te verkennen. Hun enthousiasme was zo groot, dat ze besloten ermee aan de slag te gaan. En: het concept blijkt breed aan te slaan!    Inmiddels, juli 2009, zijn er in Nederland al lokale initiatieven in meer dan vijftig plaatsen, verspreid over alle twaalf provincies. Overal in het land vinden film-, informatie- en verdiepingsbijeenkomstenplaats om meer mensen te betrekken bij lokale activiteiten.  Aldus de Site.

Momenteel is er een kleine initiatief-groep  bezig om transitiontowns in Tilburg op te zetten, hierover hier meer.

En op de website van Transitiontowns is enorm veel te lezen….

En … de film Peak Oil draaide nog niet zo lang geleden in Tilburg.

Mobiele versie afsluiten