Spring naar inhoud

1

Lege Heuvelstraat, maart 2020. - Foto: John Geerts

Tilburg is een heus corona-initiatief rijker: GiveLocal.

GiveLocal haalt geld op en koopt daarvan bonnen bij kleine lokale winkeliers die door de lockdown dicht zijn. Deze bonnen verdelen ze in de stad aan mensen die een lichtpuntje verdienen. Bijvoorbeeld omdat ze in financiële problemen zijn gekomen, eenzaam zijn of iemand verloren zijn door corona. Ook mensen die hun nek uitsteken voor een ander worden met een bon verblijd.

...lees verder "GiveLocal helpt Tilburgse winkeliers door de coronacrisis."

2

Onlangs ontvingen we als redactie van Tilburgers.nl een e-mail van een ondernemer met een opmerkelijk verhaal. Hij heeft een zaak in Tilburg en betaalt daarover belasting in Nederland en hij woont in België. Maar nu hij door de Nederlandse overheid gedwongen is zijn zaak te sluiten kan hij geen ondersteuning krijgen uit het steunpakket wegens Corona: de 'Tozo'. Het Ondernemersloket wees hem af met de mededeling dat hij geen recht had omdat hij in België woont.

We hebben bij de gemeente navraag gedaan en de werkelijkheid is welhaast nog opmerkelijker. ...lees verder "Geen Corona-steun voor ondernemers die in België wonen en in Nederland ondernemen"

Koningin Maxima Foto: Gemeente Tilburg, Joris Buijs

Koningin Máxima is lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en bracht woensdag 20 januari, samen met SER-voorzitter Mariëtte Hamer een virtueel werkbezoek aan Station88 - het Huis voor Ondernemerschap en Innovatie - in Tilburg. Het bezoek richtte zich op mkb bedrijven en organisaties in de regio Midden-Brabant die mensen begeleiden die vanwege de coronacrisis werkloos zijn geraakt of dreigen te raken.

Koningin Máxima, Mariëtte Hamer en lid van het Comité, Meiny Prins spraken met werkgevers over hun ervaringen met het platform Werk-Samen, een idee van hoogleraar Ton Wilthagen. Dit is in maart 2020 opgezet omdat diverse mkb bedrijven in Midden-Brabant aangaven verschillende behoeften te hebben op personeelsgebied, personeelstekort versus tijdelijk geen of onvoldoende werk. Het platform brengt vraag en aanbod bij elkaar zodat medewerkers op regionaal niveau via detachering kunnen worden uitgewisseld. Zij behouden het arbeidscontract bij de oorspronkelijke werkgever om na verloop van tijd weer terug te kunnen keren. Het platform is gratis en toegankelijk voor alle soorten bedrijven. ...lees verder "Koningin Maxima in gesprek met Tilburgse ondernemers"

2

Koningshoeven - Foto: Peter van den Besselaar

Vastgoedbedrijf Somerset is inmiddels beroemd geworden in Tilburg met het plan om een groot distributiecentrum te bouwen aan de zuidoostelijke entree van de stad: Koningshoeven. Een plan dat bij zowel politiek, als ambtelijk als ambteloos Tilburg nachtmerries veroorzaakt. Smaken verschillen en volgens de ontwikkelaar is een distributiecentrum op die plek het enige financieel haalbare plan.

Terwijl het plan bij velen niet tot de verbeelding spreekt, is de manier waarop Somerset zijn taak met betrekking tot transparantie en open communicatie van een heel andere orde. Het bedrijf heeft namelijk de volledige tijdlijn en alle besprekingen en brieven overzichtelijk op een website gezet. ...lees verder "Openheid van Somerset over DC Koningshoeven. Bewoners doorbreken impasse."

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor de PvdA.

Wij binnenstadbewoners, en ook de mensen uit Broekhoven, Groenewoud, Korvel, De Blaak en ga zo maar door, moeten allemaal in Goirle gaan winkelen.
‘Koop lokaal. Heel normaal’, staat er met grote letters op de ‘december special’ van Centrum Goirle die afgelopen week in de bus viel, ondanks onze grote ‘Nee’ in diverse kleuren en soorten op de voordeur.

Als die rommel in de mailbox van onze pc belandt, dan komt ze niet door het spamfilter, maar als je een gleuf in de deur hebt duwen ze tijdens deze waanzinnige winkelweken alles richting gang, ook als je dat nadrukkelijk niet wenst.

Zo ook de iets dunnere, maar veel duurdere glossy folder van Center of Tilburg, of in het Nederlands: de binnenstad. In het centrum van Tilburg spreken zoals bekend, de ondernemers al enkele jaren geen gewoon Nederlands meer. ...lees verder "Winkelwaanzin"