Spring naar inhoud

Willem II College Foto: John Geerts

Negen scholen in Tilburg gaan de ventilatie in bestaande gebouwen verbeteren. Actueel op dit moment, omdat er een verband lijkt te zijn tussen de verspreiding van COVID-19 en ventilatie. De gemeente vroeg hiervoor, op verzoek van een aantal schoolbesturen, subsidie aan. Alle aanvragen, met een totaalbedrag van 2.375.831 euro, zijn toegekend. Dat maakte de gemeente Tilburg vandaag bekend.

Met de extra subsidie kunnen het Beatrixcollege, het Koning Willem II College, ZML de Bodde en basisscholen de Wichelroede (locatie van Heeswijkstraat), Prins Bernhard, de Cocon, Berkeloo, de Mortel en de Stappen (locatie Pastoriestraat) de ventilatie in hun gebouwen verbeteren. ...lees verder "Extra geld voor ventilatie op scholen"

Theo Weterings

1 miljoen inwoners van de 16 meest kwetsbare stedelijke gebieden van in Nederland hebben te maken met armoede, werkloosheid, schulden, criminaliteit, en achterstelling in het onderwijs en de gezondheid.

Dit was al langer zo en de coronacrisis heeft hier nog een flinke klap bovenop gegeven. Ondertussen ontvangen gemeenten al jarenlang te weinig geld van de Rijksoverheid om problemen op te lossen. In tegendeel: op veel van deze terreinen is de afgelopen 10 jaar bezuinigd.

Nu is er een slordige 2 miljard euro nodig om de grootste noden te kunnen verhelpen. Voor extra investeringen in het onderwijs, het versterken van de arbeidsmarktpositie van inwoners, de kwaliteit en verduurzaming van woningen. Tegelijkertijd wordt in de oproep ‘’Dicht de kloof” gevraagd om in wetgeving meer maatwerk en onorthodoxe oplossingen voor lokale overheden mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door de Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek te vernieuwen. ...lees verder "Burgemeesters luiden de noodklok in Den Haag"

Stichting VoedSpoor doet momenteel onderzoek naar het voedselbewustzijn en eetgedrag van Tilburgers.

Drie studenten van de opleiding Food Innovation aan de HAS Hogeschool te ’s-Hertogenbosch doen onderzoek naar het eetgedrag en voedselbewustzijn van Tilburgers. Deze opdracht doen zij voor Stichting VoedSpoor, een organisatie die zich bezighoudt met het eetgedrag van bewoners en het bewustzijn over biologisch, natuurlijk en lokaal voedsel. ...lees verder "Onderzoek: Wat eet Tilburg?"

In de QS World University Rankings by Subject 2021 heeft Tilburg University haar posities over de hele breedte verder verbeterd. In de categorie Social Sciences & Management staat Tilburg University wereldwijd in de top 100 (#72). Dit is een belangrijke stijging vergeleken met 2020 (#92), 2019 (#115) en 2018 (#152).

De 'QS World University Rankings by Subject' is een belangrijke, internationale ranglijst van universiteiten, want deze lijst laat zien welke universiteiten de beste kwaliteit van hoger onderwijs geven en de beste kwaliteit in wetenschappelijk onderzoek. De QS-ranglijst wordt gemaakt door het Britse bedrijf Quacquarelli Symonds (QS). Deze ranglijst wordt gezien als een van de drie invloedrijkste en meest vooraanstaande ranglijsten van universiteiten. ...lees verder "Tilburg University stijgt op de wereldranglijsten van universiteiten"

De Tafel van Martinus is de nieuwe talkshow van de  Universiteit van Tilburg. Volgens de organisatie:   "Wie  nieuwsgierig is naar de laatste, de spannendste of de meest urgente wetenschap afkomstig van de Tilburgse universiteitscampus kijkt naar deze gloednieuwe talkshow over wetenschappelijk onderzoek."

De Tafel van Martinus is op dinsdag 23 februari van 16:00 - 17:15 uur te bekijken via een speciale livestram. Het adres is hier te vinden ...lees verder "Nieuwe Talkshow: De Tafel van Martinus."

Foto: John Geerts

In de eerste weken na de corona of COVID-19 uitbraak in maart 2020 namen mensen die behoren tot de risicogroepen, zoals ouderen en mensen met bestaande longproblemen en diabetes, niet vaker maatregelen om een besmetting met het coronavirus te voorkomen dan anderen.

Mensen met hartproblemen namen wel iets vaker maatregelen in de eerste weken, maar bijna de helft van de personen in risicogroepen nam geen maatregelen. Te denken valt dan aan het regelmatig handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en het bewaren van minimaal 1,5 meter afstand tot anderen. ...lees verder "Corona: meer zorgen onder risicogroepen, maar minder zelfbescherming"

1

"Ouderen willen, net als iedereen, gezien en gewaardeerd worden. Zij hebben net zo goed fundamentele sociale behoeften, zoals zich verbonden, onafhankelijk en betekenisvol voelen. Sociale technologie kan, zeker nu, een grote en waardevolle rol spelen in het vervullen van die sociale behoeften":  concludeert Tina ten Bruggencate op basis van haar proefschrift dat ze op 2 juli 2020  verdedigt aan Tilburg University.

De afgelopen maanden werden de bevindingen van Tina tijdens de coronacrisis nog eens extra bevestigd. Sociale behoeften van ouderen zijn van wezenlijk belang. Ouderen kwamen noodgedwongen thuis te zitten, terwijl ze liever midden in de samenleving staan en zich willen verbinden met anderen. ...lees verder "Sociale technologie cruciaal voor ouderen"