Spring naar inhoud

5

Snelfietspad naar Oisterwijk, in Oisterwijk. - Foto: Hans Rube.

"Eindelijk sneeuw, eindelijk winter en direct is Tilburg voor de zwakke verkeersdeelnemer een onneembare vesting. Bewoners in een rolstoel krijgen te horen dat zij zelfs na vier dagen geen prioriteit hebben bij dit stadsbestuur, als ze hun voordeur uit willen voor een boodschap." Dit schrijft PvdA Tilburg in de inleiding bij vragen die de partij heeft gesteld aan wethouder Mario Jacobs.

Gelukkig zijn er Tilburgers die gelukkig wel de trottoirs schoonmaken voor hun minder valide buren, om deze mensen hun vrijheid terug te geven. ...lees verder "PvdA stelt vragen over slecht winteronderhoud van voet- en fietspaden."

6

Gastbijdrage van Hetty van Beek, Binnenstadsbewoonster sinds 1982.

Tiwos in de Stationsstraat Foto: John Geerts

Al geruime tijd begeleid ik onder andere mijn nicht uit Helmond die met haar elektrische rolstoel nog zelfstandig reist, ondanks haar slechter wordende zicht.
Zeker op dit moment komen wij werkelijk onmogelijke situaties tegen wanneer we vanaf het station naar de Mariastraat wandelen.

Het begint al bij het station waar alles grijs is, vele trappetjes en gemengd fiets- en looppad. In de Stationsstraat staan de trottoirs regelmatig vol met geparkeerde auto’s, zelfs politiewagens, opengebroken wegdek (waar niet in de stad) en op dit moment hekken vanwege de verbouwing bij de voormalige galerie Cocon, om van de toer via de Langestraat maar te zwijgen. ...lees verder "Rolstoelonvriendelijke stad"

5

Het is volgens de Gemeente Tilburg verplicht om de stoep voor de eigen woning schoon en ijsvrij te houden. Dat is ook de reden dat de Gemeente gratis strooizout verstrekt. Met ingang van januari 2021 kan er gratis een zak strooizout opgehaald worden bij de milieustraat Albion. (Maximaal 1 zak per adres).

Daarnaast zijn er ook belangrijke tips bij het strooien van zout:

  • Haal op tijd strooizout in huis. Als het eenmaal sneeuwt is dit vaak moeilijk verkrijgbaar.
  • Veeg eerst zoveel mogelijk sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft.
  • Denk aan het milieu en strooi niet meer zout dan nodig is. Een handje zout per m2 is voldoende.
  • Het zout werkt direct, maar je ziet het effect pas na ongeveer 10 minuten.
  • Strooi zo min mogelijk zout in de buurt van planten en bomen.

...lees verder "Gratis strooizout te verkrijgen bij Milieustraat Albion"

2

Het radiopleintje gezien vanaf de Heuvelstraat bij Oude Markt. Rechts de Nieuwlandstraat en links het vervolg van de Heuvelstraat richting Cityring Foto: John Geerts

Het college van Tilburg wil de hoeveelheid sluipverkeer door het Dwaalgebied verminderen. Daarom is het Radioplein vanaf 6 april 2021 dagelijks tussen 11:00 en 6:00 uur niet meer toegankelijk voor auto- en vrachtverkeer. Camera’s die kentekens registreren houden toezicht op de maatregel.

De bewoners die tussen 11:00 en 6:00 uur met de auto langs het Radioplein willen rijden, hebben nu een verkeersontheffing nodig. Maar, laat de Gemeente Tilburg weten: "Niet iedereen komt daarvoor in aanmerking. Inwoners zonder auto of die niet tussen deze tijden door dit deel van de Nieuwlandstraat rijden, hoeven geen ontheffing aan te vragen." ...lees verder "Radioplein na Pasen overdag afgesloten voor auto en vrachtverkeer"

De Trouwlaan bij de kruising met Generaal Smutslaan Foto: John Geerts

De Trouwlaan tussen Generaal de Wetstraat en Generaal Smutslaan is vanaf 1 februari 2021 vier weken afgesloten voor het doorgaande verkeer.

De Trouwlaan is een belangrijke fietsroute voor het fietsverkeer tussen het centrum en de onderwijs- en sportfaciliteiten in Stappegoor. De straat is ingericht als fietsstraat waar de auto’s maximaal 30 km mogen rijden en rekening moeten houden met fietsers. De gemeente Tilburg ontving signalen dat de verkeersveiligheid voor fietsers en aan- en omwonenden niet optimaal is. Daarom start maandag 1 februari 2021 een proef waarbij de Trouwlaan tussen de Generaal Smutslaan en de Generaal de Wetstraat gedurende de maand februari afgesloten is  voor het doorgaande autoverkeer. ...lees verder "Trouwlaan vier weken dicht voor auto’s"