De weersverwachting voor het komende weekeinde: kouder en wisselvallig Zaterdag ziet er somber uit met wat motregen bij 7 graden. Op zondag neemt de wind toe en wordt het nog kouder met 4 graden op de thermometer. Maar voor het gevoel ligt het kwik rond het vriespunt. Daarbij vallen er buien die met natte sneeuw gepaard kunnen gaan.
Na het weekeinde is het eerst nog wisselend bewolkt met wat zon. Vanaf woensdag overheerst echter de bewolking. Met zo’n 5 graden zijn het normale temperaturen voor begin januari.
De eerste dagen van 2018 hebben we achter de rug. Deze is nat, zacht en onstuimig begonnen met zelfs een zware storm op de woensdag. De middagtemperatuur lag de eerste vier dagen op gemiddeld 9,5°C en dat is bijzonder zacht, want normaal is het een graad of 5. Van vorst is helemaal geen sprake.
Daarnaast zijn de regenmeters goed gevuld met nu al 23 tot 25 mm rondom Tilburg. Tenslotte dan de storm van gisteren. Op Vlieland werd in de ochtenduren minstens een uur lang windkracht 10 gemeten en dus was er sprake van de eerste officiële zware storm van 2018. Deze ging gepaard met zeer zware windstoten. Maar de zwaarste windstoot werd echter vóór de storm gemeten. Een agressief koufront trok in de nacht over met veel buien. Dit resulteerde in enorme zware windstoten, waarbij Vlissingen 141 km/u noteerde. Vanaf 118 km/u spreken we van windkracht 12 en dit is dus erg hard. Gedurende tien minuten werd daar windkracht 11, zeer zware storm, gemeten.
Opvallend is dat ook in het binnenland de wind flink tekeer ging. Herwijnen en Cabauw meldde windstoten van respectievelijk 122 en 117 km/u. De overlast kon dan ook niet uitblijven met omgevallen bomen, vrachtwagens en zelfs afgevallen torenspitsen. Doordat de wind over het hele land trok werd het aanwezige water opgestuwd. Zelfs zo hoog dat alle vijf de stormvloedkeringen in het land in de middag werden gesloten. Een uniek moment, want dat is nog nooit gebeurd.
Op deze donderdag kwamen we even tot rust, waarbij de wind afzwakte. Met een kwikstand van bijna 12 graden in Eindhoven en Gilze-Rijen was het vandaag boterzacht. Daarbij hielden we het niet droog en vielen er wat buien en (mot)regen. Op deze avond is de wind alweer aan het toenemen. Een depressie is via Schotland de Noordzee overgestoken. In Zeeland begon als eerste de wind tot te nemen tot windkracht 8. Deze trekt nu langs de kust richting de Wadden waar het tegen middernacht zelfs tot een nieuw storm kan komen. Dit alles gaat gepaard met zware windstoten tot 110 km/u. In Zeeland werd al een windstoot van 94 km/u gemeten.
In het midden van Brabant waait het op dit moment ook hard, kracht 5 tot 6. De komende uren blijft het droog en is het nog steeds warm bij een graad of 10. In de nacht begint de bewolking toe te nemen en gaat het regenen waar de vrijdag mee begint. Vervolgens vallen er overdag buien die afgewisseld worden door wat opklaringen. Met 10 graden en een matige zuidwestenwind is het voor de vijfde dag achtereen nog steeds te warm voor het begin van het jaar.
Maar dat gaat in het komende weekeinde van Driekoningen veranderen. De gehele week trokken (storm)depressies via de Britse Eilanden over de Noordzee naar het oosten weg. In het weekeinde verandert het pad. De depressie zet koers naar het zuiden en gaat zich boven Frankrijk vestigen waar het tot en met maandag blijft liggen. Tegelijkertijd komt vanuit de Noordpool een hogedrukgebied op ons af die op zaterdag boven Schotland komt te liggen en breidt zich uit richting Polen.
Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat er een noordoostelijke stroming op gang komt met aanvoer van koude lucht afkomstig dus van de poolstreken. De temperaturen duiken dan in het weekeinde ook naar beneden.
Op zaterdag is het al 7 graden en zondag wordt het waterkoud met maximaal een graad of 4. Het weerbeeld is op beide dagen wisselvallig. Zaterdag wordt een grijze dag met af en toe wat motregen bij weinig wind die naar het noordoosten begint te draaien.
Op zondag neemt de wind flink toe en stroomt er alsmaar koude lucht binnen. Daardoor komt de gevoelstemperatuur rond het vriespunt te liggen. Vervolgens valt er op zondagochtend nog neerslag en deze zou wel eens winters kunnen worden met natte sneeuw. In de middag verschijnen er opklaringen en zien we af en toe de zon.
Na het weekeinde profiteren we van het hogedrukgebied. Dat betekent dat het op maandag en dinsdag droog blijft en we vooral op maandag de zon zullen zien. Met 5 graden zitten we op normale waarden voor begin januari. Tijdens opklaringen in de nachten kan het licht gaan vriezen.
En dan wordt het spannend. Het hogedrukgebied is inmiddels doorgeschoven naar Scandinavië en dan is het de vraag wat er daarna gebeurt. Als het daar blijft liggen en het breidt zich uit naar onze omgeving dan kunnen we een serieuze winterperiode verwachten. Maar er zit wel een stoorzender aan te komen en dat is een depressie op de Atlantische Oceaan die de strijd aangaat. Vraag is nu wie deze gaat winnen. We wachten af.