woensdag 24 april 2024

4 gedachten over “Een Tilburgs torentje.

  1. Beste John,

    Hier moet ik je toch even corrigeren (religieus erfgoed is nou eenmaal een specialisme van me). Het was niet de derde, maar de vierde Rooms katholieke kerk van Tilburg. De eerste was die van het Heike, de tweede het Goirke, de derde de oude Korvelse kerk (1851), die in 1924 vervangen is voor de huidige kerk aan het Korvelplein. Overigens stond er aan de Zomerstraat (thans Heuvelstraat, achter de Schouwburgpromenade) ook al een Nederlands Hervormde kerk (de huidige Pauluskerk, sinds 1822). In 1874 is aan de Lange Nieuwstraat een evangelisatielokaal gebouwd t.b.v. de Gereformeerden in Tilburg, welke in 1894 als Gereformeerde kerk in gebruik is genomen, tot 1923, bij ingebruikname van de kerk aan het Molenbochtplein. Tot 2003 heeft dit kerkje er nog gestaan, eerst als gymnastieklokaal van de vereniging “Olympia”, later is er ook een verfwinkel (Pébé Paintshop)in gevestigd geweest. De kerk aan het Molenbochtplein is nog wel te bekijken (zeker de moeite waard) en is tegenwoordig als atelier en woning in gebruik.

  2. Ja, dat is helemaal goed. Met de bouw van De St Jozef kerk werd in 1872 begonnen, en in 1873 in onvoltooide staat al ingewijdt. De kerk werd voltooid in 1889. Het was destijds de derde kerk in Tilburg.

    Zie hier http://www.sintjozefopdenheuvel.nl/ meer informatie over de kerk op de Heuvel.

    De kerk op de Heuvel ligt op 51°33’35” NB en 5°05’30” OL. en ligt daarmee ongeveer op dezelfde breedtegraad als bijvoorbeeld London (Engeland), Calgary (Canada) en Irkutsk (Rusland) en op dezelfde lengtegraad als Bergen (Noorwegen), Lyon (Frankrijk) en Lagos (Nigeria).

  3. Yes, dit is de dakruiter (het kleine torentje op het kruispunt van schip en zijbeuken) van de Heuvelse kerk! Hij kwam me al zo bekend voor, maar moest even zoeken in mijn eigen foto-archief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *