Met dit initiatiefvoorstel kwam Tine de Weijer (PvdA) tijdens de commissie vergadering Sociale Stijging. Een biologische voedseltuin is een ‘sociale onderneming in groen’. Tine stelt dat deelnemers aan deze voedseltuin, voornamelijk cliënten van de voedselbank, hier als vrijwilliger werkervaring op kunnen doen en er sociale contacten leggen. Ze delen in de oogst die daarnaast ook kan wordt afgezet via lokale kanalen, de voedselbank of via sociale restaurants.
Om haar initiatiefvoorstel kracht bij te zetten had ze voorzitter Harry Kiwitz van de Tilburgse voedselbank uitgenodigd. “Ik kan voorspellen dat bij de uitvoering allerlei partijen tegengestelde belangen hebben en een sterke organisatie is noodzakelijk om het te laten slagen. Ik denk na over het belang ten behoeven van sociale activering en voor mensen die dit voedsel goed kunnen gebruiken.” aldus de heer Kiwitz. Hiervoor moet er een haalbaarheidsonderzoek komen voor dit project volgens Tine de Weijer.
De meeste raadsleden vonden het een prima voorstel, maar zagen niks in een haalbaarheidsonderzoek, omdat het dan veel te lang duurt voordat er iets gebeurt.
Bart van de Camp, SP: “Daar heb je geen haalbaarheidsonderzoek voor nodig, daar kun je mee aan de slag voor dat de zaaitijd aanbreekt. Zo snel kan dat.” Mohamed Azzougarh, Voor Tilburg: “Eens met SP, dit kan veel sneller. Je moet mensen leren vissen en niet een vis geven. Ik zie geen brood in een haalbaarheidsonderzoek.” Eric Logister: “Het voorstel wil ik steunen, maar liever zag ik dat we dit gaan doen.” Cecile Franssen, VVD: Dat haalbaarheidsonderzoek kunnen we overslaan, hier hoef je niet veel koffie over te zetten.”
Ook wethouder Auke Blaauwbroek was het hiermee eens en stelde voor om geen haalbaarheidsonderzoek te doen, maar een ‘quick-scan’, zodat het project snel van de grond kan komen. Tine van de Weijer besloot daarop om haar voorstel iets aan te passen en het haalbaarheidsonderzoek te vervangen door een quick-scan. Maandag 10 maart zal de raad het voorstel goedkeuren.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Dat hadden we vroeger gewoon achter ’t huis. en dan praat ik over de jaren ’70