Site pictogram Tilburgers.nl

Een warme, maar wisselvallige Pasen

De Narcissen schieten eindelijk de grond uit.weerberichtEn ineens werd het heel koud en waren de fruittelers in alle staten. Het gebeurde allemaal in de nacht van dinsdag op woensdag. Vrijwel overal had het toen gevroren, waarbij het koudst was in Twenthe en Deelen met ieder -2,9°C. Gevolgd door Woensdrecht (-2,7) en Heino met -2,0°C. In onze regio was het -0,8°C. Maar aan de grond was het pas echt koud met op een groot aantal plaatsen matige vorst. Zo hadden Woensdrecht, Gilze-Rijen, Ell, Deelen en Heino een temperatuur van -5 graden, Eindhoven had -6, Twenthe -7 en in Volkel werd de allerlaagste minimumtemperatuur aan de grond gemeten: -7,2°C. Gelukkig waren de telers voorbereid en werd er volop water gesproeid of stonden er vuurkorven. Een prachtig gezicht in april. Overigens kan het op 16 april nog kouder geworden. In 2008 werd het in Twenthe -4,4°C.

Aan het begin van deze week was het behoorlijk fris met temperaturen van rond de 12 graden op dinsdag. Maar daarna ging het kwik omhoog door de enorme hoeveelheid zonuren. Op woensdag was het al ruim 17 graden en op deze donderdag werd in Tilburg nog net de 19 graden gehaald. Maar op het einde van deze dag verdween de zon en werd het bewolkt. Deze bewolking hoort bij een neerslaggebied dat in de loop van de avond over onze regio zal trekken. Het betreft hier een koufront en dat betekent dat aan de achterkant koelere lucht wordt aangevoerd. En dat zullen we merken op Goede Vrijdag, want warmer dan 12 graden zal het niet worden. Vervolgens gaat er ook nog eens een aantal buien vallen en met een matige wind uit het noorden wordt het koudegevoel alleen maar versterkt. De winterjas moet dan echt weer uit de kast. Maar het is maar voor even, want met Pasen kan de zomerjas weer aan.

De weersverwachting voor Het Paasweekeinde blijft tot het einde onzeker. Eerst zou het nat en koel worden, vervolgens warm en droog met temperaturen van 20 graden op eerste Paasdag en nu zien we op de weerkaarten ineens buien verschijnen op beide Paasdagen. Typisch weer dat helemaal in deze maand past, want ‘april, doet wat ie wil’. Na een herfstachtige vrijdag begint het weer op te knappen en gaat de temperatuur in het weekeinde langzaam omhoog. Op zaterdag is het al een graad of 15, gevolgd door 18 tot 20 graden met Pasen. Het blijft echter niet droog, want op alle dagen gaan er buien vallen waarbij de zaterdag nog de beste dag is met overwegend droog weer. Op eerste Paasdag valt al een serie buien en op tweede Paasdag zullen dat er iets minder zijn. Daarbij komt op zondag nog de zon erbij. Vanaf Pasen komen we in een onstabiele atmosfeer terecht en kunnen de buien zelfs vergezeld gaan van een klap onweer. Dit houdt tot en met woensdag aan. De temperaturen zijn zeer goed voor de tijd van het jaar, want die gaan na Pasen zelfs nog iets omhoog tot 21 graden op dinsdag en woensdag.

We komen dus in de warme lucht terecht en dat hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven Scandinavië én een depressie net ten zuiden van ons. Dit veroorzaakt met Pasen een oostelijke stroming. Normaal zou deze ook droge lucht aanvoeren, maar de invloed van de depressie is veel groter. Vandaar ook dat er elke dag stapelwolken gevormd worden die uit kunnen groeien tot een fiks bui. Pas vanaf donderdag zien we dat de depressie de benen neemt en naar IJsland vertrekt. De wind draait dan naar het noordwesten met aanvoer van wat koelere lucht van zo’n 15 graden op het einde van de week. De wisselvalligheid houdt aan.

Mobiele versie afsluiten